Steven Musch
Steven Musch Nieuws 28 sep 2016 / 08:15 uur

Israëlische oud-president Shimon Peres overleden

De Israëlische oud-president Shimon Peres is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden, meldt onder andere de Israëlische krant Haaretz. Twee weken eerder was Peres al in een ziekenhuis in Tel Aviv opgenomen na een beroerte.

Eerst leek zijn conditie nog stabiel te zijn, maar de Israëlische media meldde dinsdag al dat hij snel achteruit ging. Hij overleed woensdag in het Sheba Medical Center in Tel Aviv in het bijzijn van zijn familie, die even later bekend maakte dat Peres waarschijnlijk vrijdag begraven wordt.

Nobelprijs

Peres was erbij toen de staat Israël in mei 1948 werd gesticht door David Ben-Gurion en gold als één van de laatst overlevende ‘founding fathers’ van het land. In 1934 emigreerde hij vanuit Polen naar Palestina. Tijdens zijn politieke loopbaan van meer dan vijftig jaar was hij twee keer premier: eerst van 1984 tot 1986 en daarna van 1995 tot 1996, nadat Yitzhak Rabin werd vermoord. Van 2007 tot 2014 was Peres president van Israel, een ceremoniële functie. Ook werd hij drie keer verkozen tot leider van de Israëlische Arbeiderspartij.

Hij stond voornamelijk bekend als voorvechter van vrede met Palestina. Hij was in 1994 namelijk als minister van Buitenlandse Zaken betrokken bij het sluiten van de Oslo-akkoorden tussen Israël en Palestina. Hoewel deze akkoorden uiteindelijk niet voor blijvende vrede zorgden, kreeg hij daarvoor, samen met de vermoorde premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede.

Nederzettingen

Aan het begin van zijn politieke carrière stond Peres juist bekend als hardliner. Zo was hij betrokken bij het Suez-offensief tegen Egypte (1956), het nucleaire wapenprogramma en als minister van Defensie bij het begin van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Kolonisten kregen toestemming om daar tijdelijk een militair kamp te vestigen, maar ze bleven. Later keerde Peres zich juist fel tegen het nederzettingenbeleid van Israel.

Tegen Time Magazine zei hij over die ommekeer: „Ik ben niet veranderd, ik denk dat de situatie is veranderd. Zolang het voortbestaan van Israël in gevaar was, was ik wat je een havik kunt noemen. Zodra ik merkte dat de Arabieren openstonden voor onderhandelingen, zei ik dat we daar de voorkeur aan geven.”

De huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu betuigde zijn medeleven na het overlijden van Peres.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde Peres een „strijder voor Israël en het Midden-Oosten". Obama vervolgde: „Niemand heeft zich meer ingezet voor vrede tussen onze landen dan Peres. Een licht is gedoofd, maar de hoop die hij ons heeft gegeven zal voor altijd branden." Inmiddels is ook bekend dat hij op de begrafenis aanwezig zal zijn, net zoals de paus en de Britse prins Charles.

Reactie Rutte

Premier Rutte reageerde vanuit Zuid-Korea, waar hij op een handelsmissie is, op de dood van Peres.

Ik ben getroffen door het overlijden van Shimon Peres. Zijn lange en veelbewogen leven loopt parallel met de al even…

Gepostet von Minister-president am Dienstag, 27. September 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Israëlische oud-president Shimon Peres overleden
Sluiten