Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 19 sep 2016 / 18:01 uur

‘IS handelt in organen gewonden en eigen doden’

De glorietijd van IS op het gebied van inkomsten is al even voorbij, dus probeert de terreurorganisatie nu op andere manieren aan geld te komen. Daarom is men begonnen met het verkopen van organen van de eigen doden en van gewonde vijanden, zo wordt beweerd.

Speciale eenheid

Een lokale bron weet hoe men bij IS te werk gaat als het aankomt op de organen van de gewonde vijanden. „Een speciale medische eenheid van de organisatie heeft uit de ziekenhuizen van Nineveh menselijke organen gestolen van slapende patiënten. Die organen werden onder zware bewaking overgebracht naar ziekenhuizen die in handen zijn van IS in de buurt van de stad”, zo vertelt hij aan Iraqi News.

De organen worden vervolgens weggesmokkeld via buurlanden Turkije en Saudi-Arabië en op de zwarte internationale markt verkocht aan zware criminelen. Het gaat hierbij vooral om harten, levers en nieren.

Gevolg bombardementen

Volgens de bron is de orgaanhandel een direct gevolg van de schade die Russische en Amerikaanse bombardementen hebben veroorzaakt. Hierbij werden namelijk de oliereserves grotendeels vernield, terwijl deze de belangrijkste inkomstenbron van IS waren. Volgens het Amerikaanse bureau IHS loopt IS daardoor sinds maart 24 miljoen per maand mis. Keel-, neus- en oorspecialist Siruwan al-Mosuli beweert op de site al-Monitor echter dat de orgaanhandel al langer loopt bij IS.

Het is niet de eerste obscure methode waarmee IS geld probeert binnen te harken. Eerder dit jaar kwamen er al berichten naar buiten over seksslavinnen die IS via het internet aanbood. Zelfs Facebook en WhatsApp werden hierbij ingezet.

Overigens lijdt IS niet alleen financiële verliezen. Zo is het grondgebied waarop IS regeert in de afgelopen twee jaar met flink afgenomen. Cijfers over de exacte krimp lopen uiteen van 22 tot 30 procent. Ook zouden er nog 6 miljoen mensen onder het IS-bewind vallen, in 2014 waren dat er naar verluidt 9 miljoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘IS handelt in organen gewonden en eigen doden’
Sluiten