Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 29 sep 2016 / 12:59 uur

‘Ik sta bovenaan de most wanted list van IS’

Vrouwelijke strijders in Irak zijn zeldzaam. Maar Wahida Mohamed (39) voert een militie van zo’n zeventig man aan en staat naar eigen zeggen bovenaan de most wanted list van Islamitische Staat. „Ik sta zeker boven de premier”, stelt ze zelfverzekerd.

In een interview met CNN somt ze op wanneer er aanslagen op haar werden gepleegd. „2006, 2009, 2010, drie autobommen in 2013 en in 2014.” Niet dat ze allemaal van IS komen – Mohamed strijdt al twaalf jaar tegen terroristen. Eerst tegen Al Qaida, later tegen IS.

Foto: Wahida Mohamed/Facebook

Vrouw heeft de leiding

Ze betaalt een hoge prijs: haar eerste man kwam om het leven bij een gevecht met terroristen. Eerder dit jaar vermoordde IS haar zoon en tweede man. Eerder werden ook haar vader en drie broers vermoord. Ook haar schapen, honden en vogels moesten eraan geloven.

Zelf kwam ze ook niet altijd ongeschonden uit de strijd. „Ik heb granaatscherven in mijn hoofd en benen, mijn ribben zijn gebroken. Maar dat kon me niet stoppen van het bevechten van de terroristen.”

Mohamed heeft de leiding over 70 mannen – een zeldzaamheid voor een vrouw. Maar het is duidelijk wie de leiding heeft. Iedereen zwijgt, als zij „mond dicht, en sta stil” commandeert. De militie hielp de troepen van de Iraakse overheid IS te verdrijven uit Irak.

Foto: Wahida Mohamed/Facebook

Gekookte hoofden

De vrouw voert een wrede strijd, dat wil ze best toegeven. „Ik heb ze onthoofd. Ik heb hun hoofden gekookt en hun lichamen verbrand.” Geen grootspraak, benadrukt Mohamed. „Het is allemaal vastgelegd. Je kunt het zien op mijn Facebookpagina.”

Inderdaad: op haar Facebookpagina’s staan ze, de foto’s van de gekookte hoofden en verbrande lichamen. Of ze echt zijn, is moeilijk te controleren. Haar strijders laten de CNN-reporter een machete zien. „Deze is voor IS. Om hun hoofden af te hakken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ik sta bovenaan de most wanted list van IS’
Sluiten