Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 13 sep 2016 / 06:40 uur

Humanitaire ramp Noord-Korea na overstromingen

Hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat zich in Noord-Korea een humanitaire ramp aftekent. Door overstromingen raakten naar verluidt tienduizenden bewoners ontheemd. Volgens de overheid zijn 133 doden gevallen en zijn bijna 400 mensen vermist.

Foto: AFP.

Kernproef Noord-Korea

Noord-Korea ligt momenteel vooral onder de loep, omdat het eerder deze maand voor de vijfde keer een kernproef uitvoerde. Deze week voerden Amerikaanse bommenwerpers vluchten uit vlak bij de grens met Noord-Korea, die werden geëscorteerd door Amerikaanse en Zuid-Koreaanse straaljagers. Zuid-Korea heeft zelf geen kernwapens en is afhankelijk van bondgenoot Amerika. Met de vlucht zouden de Verenigde Staten solidariteit willen tonen.

Ondertussen zijn tienduizenden inwoners van Noord-Korea hun huis kwijt. Ook veel gewassen werden volledig vernield. Dat is zorgelijk, omdat Noord-Korea sowieso al te kampen heeft met een chronisch voedseltekort en afhankelijk is van buitenlandse hulp om de bevolking te voeden.

Noord-Korea wordt wel vaker getroffen door natuurrampen. Die hebben vaak verstrekkende gevolgen door de gebrekkige infrastructuur in het land.

Foto: AFP.

Enorme schade door overstromingen

De overstroming werd veroorzaakt door tyfoon Lionrock, die eind augustus huishield. De ergste overstromingen vonden plaats bij de rivier Tumen, vlakbij de grens met Zuid-China. Volgens de Verenigde Naties zijn veel gebieden in de provincies Musan en Yonsa volledig verwoest. Volgens Chris Staines, werkzaam voor het Rode Kruis, heeft de regio te maken gehad met ‘een grote en complexe ramp’: „De overstromingen waren zo krachtig dat ze alles wat op hun pad kwam hebben verwoest”, vertelde hij aan AFP. In sommige dorpen was „nauwelijks een gebouw dat er zonder schade vanaf kwam”.

Volgens Staines is het gevaar voor de ontheemden nog niet geweken, omdat er gevaar bestaat dat er ‘secundaire rampen’ ontstaan, die vooral betrekking zouden hebben op de gezondheid van mensen. Volgens de VN hebben zo’n 140.000 mensen dringend hulp nodig.

Foto: AFP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Humanitaire ramp Noord-Korea na overstromingen
Sluiten