Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 24 sep 2016 / 08:21 uur

Hoogleraar verbiedt laptops in de collegezaal

Facebook, Instagram en Metronieuws.nl even checken tijdens je college is erg verleidelijk als je laptop toch al voor je neus staat. Yra van Dijk, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden, was er klaar mee dat studenten niet actief meededen tijdens haar hoorcolleges. Hoewel bijna geen enkele student nog pen en papier gebruikt in de collegezaal, zijn bij haar colleges laptops sinds dit jaar verboden.

De afgelopen jaren zag Van Dijk het gebruik van laptops in haar colleges groeien. Van de interactie die ze vroeger had met haar studenten was niet veel meer over. „Ik kon studenten nu niet meer aankijken. Het was alsof je een heel grote tv voor de klas zette. De studenten waren continu afgeleid”, vertelt de docente aan NOS op 3.

Zoals het een echte hoogleraar betaamt, was het besluit van Van Dijk gebaseerd op twee wetenschappelijke onderzoeken: uit 2003 en 2014. Deze tonen beide aan dat studenten makkelijker stof kunnen onthouden wanneer ze aantekeningen maken met pen en papier dan wanneer ze dit doen met de computer. „Dat komt vooral doordat je met een laptop de inhoud meestal letterlijk overneemt. Je notuleert wat gezegd wordt. Als je meeschrijft is het veel creatiever: dan maak je al verbindingen terwijl je het neerpent.”

Facebook en Twitter

Is het dan niet aan studenten zelf om te bepalen wat voor hen beter werkt? In principe zou een laptop voor sommigen inderdaad beter kunnen werken, geeft Van Dijk toe. „Maar studenten gebruiken hun laptop echt niet alleen voor aantekeningen. Iedereen zit op Facebook en Twitter; die websites zijn ontworpen om je af te leiden. Deze maatregel is dan ook voornamelijk daartegen bedoeld.”

Vrees niet

Hoewel Van Dijk niet de enige hoogleraar is die laptops in de collegezaal verbiedt, hoeven de meeste studenten niet te vrezen. Op geen enkele universiteit of hogeschool zijn laptops écht verboden, op een enkel experiment na, zo blijkt uit een rondgang van NOS op 3.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoogleraar verbiedt laptops in de collegezaal
Sluiten