Els Anker
Els Anker Nieuws 25 sep 2016 / 12:30 uur

Hoe is het nu met de 23 studenten op wereldreis?

Technische problemen, een kleine botsing en een presidentieel overlijden: de drieëntwintig studenten van de Technische Universiteit Eindhoven die in tachtig dagen de wereld rondreizen, zijn inmiddels halverwege hun reis.

Het team van TU Eindhoven verplaatst zich op twee zelfontwikkelde elektrische motorfietsen, de zogeheten STORM Wave. Met de uitdaging willen de studenten aantonen dat elektrische mobiliteit geen verre toekomst meer is. „Wij willen het imago van duurzaam vervoer verbeteren”, aldus woordvoerder Bas Verkaik.

Reparaties

De wereldreis begon op 14 augustus 2016 in Nederland toen het team werd uitgezwaaid door ambassadeurs Jan Peter Balkenende en Rick Nieman. Na de start ging het echter vrij snel mis. „Op de tweede dag, op weg naar Wenen, viel de motor uit. Een complete dag was nodig om de nodigde reparaties aan de motor te doen.”

Na de reparatie vervolgden de studenten hun avontuur naar Centraal-Azië, met tussenstops in Roemenië, Bulgarije en Turkije. In Iran kwam één van de motorfietsen in botsing met een taxi, en gearriveerd in Oezbekistan bleek de aankomst samen te vallen met het overlijden van president Islam Karimov, waardoor het team genoodzaakt was om te vertrekken.

Delen

De drieëntwintig deelnemers werken sinds 2014 aan de realisatie van de motoren. De batterijen van de motorfietsen worden opgeladen via het lokale elektriciteitsnet, bedrijven, universiteiten of bij mensen thuis. Volgens Verkaik is het delen van de beleving dé manier om de wereld te overtuigen van elektrisch rijden.

Inmiddels hebben de wereldreizigers ruim 10.000 kilometer afgelegd en zijn ze aangekomen in China. „We hebben Shanghai gehaald! In slechts 41 dagen!” aldus de studenten op Twitter.

Amerika

Uiteindelijk hoopt het team haar wereldreis te vervolgen in de Verenigde Staten, om op 2 november 2016 weer in Eindhoven te eindigen. De studenten hebben dan circa 26.000 kilometer over het land afgelegd.

STORM Eindhoven plaatst dagelijkse video-updates van de wereldreis. De tour is daarnaast live te volgen via deze link. Bekijk hieronder een compilatie van de afgelopen veertig dagen:

Reageer op artikel:
Hoe is het nu met de 23 studenten op wereldreis?
Sluiten