Steven Musch
Steven Musch Nieuws 27 sep 2016 / 07:49 uur

Historisch akkoord tussen FARC en regering Colombia

Na meer dan een halve eeuw sluit Colombia het tijdperk van strijd en bloedvergieten dan eindelijk officieel af. De marxistische rebellengroep FARC tekende maandag een lang verwacht akkoord met de Colombiaanse regering, waardoor er een einde komt aan de burgeroorlog.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en rebellenleider Rodrigo Londoño Echeverri ondertekenden het akkoord in de havenstad Cartagena, in het noorden van het land. Aanwezig waren meer 2.500 hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de secretaris generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Namens Nederland was minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aanwezig.

Witte duif

Tijdens de ceremonie gaf Santos symbolisch een speld met een witte duif aan zijn voormalige tegenstander. De strijd tussen de FARC en de Colombiaanse regering duurde al meer dan 52 jaar en was daarmee de langst durende burgeroorlog in de westerse wereld. De strijd kostte aan meer dan 220 duizend mensen het leven en bijna 7 miljoen mensen moesten als gevolg van de oorlog hun huis ontvluchten.

Zondag vindt de eerste beproeving voor de gesloten vrede al plaats. De bevolking krijgt dan namelijk de kans om door middel van een referendum te beslissen of zij het eens zijn met het akkoord of dat zij het verwerpen. De leider van de FARC heeft al laten weten dat hij het akkoord wil handhaven en dat de 7.000 strijders hun wapens zullen inleveren.

Als de Colombiaanse bevolking instemt met het akkoord en de vrede definitief wordt, wil de FARC verder als politieke beweging.

Tanja Nijmeijer, de enige Nederlandse FARC-strijder, kan niet terug naar Nederland, ook niet nu er vrede wordt gesloten. Ze staat nog altijd op de opsporingslijst van Interpol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Historisch akkoord tussen FARC en regering Colombia
Sluiten