Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 21 sep 2016 / 19:36 uur

Haren op scherp om tweede Project X

Het is deze woensdag precies vier jaar geleden: de grootschalige Project X-rellen in Haren. De burgemeester van Haren, Pieter van Veen, heeft daarom uit voorzorg een noodbevel uitgevaardigd om herhaling van de rellen te voorkomen. De aanleiding is een Facebookpagina waarop jongeren worden opgeroepen naar het Groningse dorp te komen.

De politie houdt zichtbaar en onzichtbaar extra toezicht in het dorp. Daarnaast worden toegangswegen en het treinstation in de gaten gehouden. Rond 21.00 uur zijn er een paar groepjes jongeren op komen dagen om de reünie te vieren, de gemeente Haren kan niets zeggen over aantallen.

Openbare uitnodiging

Precies vier jaar geleden werd het Groningse dorp overspoeld door duizenden relschoppers die vernielingen aanrichtten. De rellen ontstonden nadat een meisje uit Haren een uitnodiging voor haar zestiende verjaardag via Facebook had verstuurd.

Chaos en rellen in Haren, 2012. Foto: ANP

Ze maakte per ongeluk een openbaar evenement aan, waardoor het feest voor iedereen zichtbaar was in plaats van alleen voor haar eigen vrienden. De uitnodiging werd massaal gedeeld. Er kwamen duizenden mensen naar het ‘feest’ waarbij dertig gewonden vielen en voor 250.000 euro aan schade werd aangericht.

‘4000 aanwezigen’

Het ‘evenement’ ging woensdagavond om 20.00 uur van start. Momenteel staan er nog meer dan 4000 mensen op ‘aanwezig’ en nog eens 21.500 mensen op ‘geïnteresseerd’. Iemand met een fictief Facebookprofiel zou het evenement hebben aangemaakt.

Tussen de gemeente en de politie is voor de zekerheid meerdere keren overleg geweest. Volgens het AD verwachten zij echter niet dat het uit de hand zal lopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haren op scherp om tweede Project X
Sluiten