Steven Musch
Steven Musch Nieuws 27 sep 2016 / 14:42 uur

Handel in beschermde dieren in kaart gebracht

De illegale handel in beschermde diersoorten levert criminelen jaarlijks meer dan 23 miljard dollar (20 miljard euro) op. Internationale organisaties die de illegale handel tegen zouden moeten gaan, kunnen nauwelijks iets doen tegen de criminele netwerken. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Britse krant The Guardian, waarin een groot deel van de internationale handel in beschermde diersoorten in kaart is gebracht.

De internationale organisatie Cites (de Conventie tegen de Internationale Handel in Bedreigde Dieren), waar 182 landen aan meedoen, kan nauwelijks iets doen tegen de smokkel, omdat het orgaan geen manieren heeft om het verbod op de handel in beschermde dieren af te dwingen. De organisatie, die momenteel een grote conferentie in Johannesburg houdt, probeert de handel weliswaar in kaart te brengen, maar zou de capaciteit niet hebben om een verschil te maken. Bovendien is er geen internationale opsporingsdienst die het verbod kan afdwingen en criminelen kan arresteren. Daardoor hebben de criminelen vrij spel.

Corruptie op hoog niveau

In het onderzoek, dat The Guardian heeft gedaan in samenwerking met de non-gouvernementele organisatie (ngo) Freeland, wordt de rol van verschillende criminele organisaties die betrokken zijn bij het verminken, doden en verhandelen van duizenden beschermde dieren, blootgelegd. De organisaties opereren vanuit een groot aantal landen, waaronder Zuid-Afrika, Kenia, Loas, Thailand, Vietnam en China, waar sommige delen van de dieren gebruikt worden voor traditionele medicijnen.

Freeland doet al veertien jaar onderzoek naar deze criminele netwerken. Volgens de ngo zouden de Vietnamese gebroeders Bach het grootste deel van de illegale dierensmokkel in handen hebben. Sommige criminele netwerken zouden zelfs steun krijgen vanuit de politiek in sommige landen. In Laos gaat het zelfs zo ver dat het land 2 procent van de illegale verdiensten van criminelen opstrijkt, onthulde The Guardian dinsdag.

Duizenden euro’s voor kilo ivoor

Allerlei diersoorten worden illegaal verhandeld, maar met name olifanten, tijgers en neushoorns zijn het slachtoffer van stroperij. Het ivoor van de slachttanden van een olifant levert in Zuid-Afrika ongeveer 150 dollar op per kilo, maar aan de andere kant van de smokkelroute in China levert het al gauw meer dan 2000 dollar op per kilo, blijkt uit onderzoek van het Chatham House. De hoorn van een neushoorn levert in China per kilo zelfs meer dan 60.000 euro per kilo op.

Veel van dit soort bijzondere dieren worden met uitsterven bedreigd. Tegenwoordig zijn er nog maar 30.000 neushoorns, dat is 5 procent van het aantal veertig jaar geleden. Jaarlijks worden er zo’n duizend neushoorns afgeschoten door stropers. Tijgers en olifanten lopen nog meer gevaar. Wereldwijd zijn er nog maar 3500 tijgers over en jaarlijks worden er meer dan 20.000 olifanten verminkt en vermoord door stropers. Maar ook pythons, antilopen en andere dieren lopen gevaar. In sommige landen wordt geloofd dat het ivoor of de botten van bepaalde dieren bijzondere krachten heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Handel in beschermde dieren in kaart gebracht
Sluiten