Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 21 sep 2016

Gele praatpaal ANWB verdwijnt langs de snelweg

Het is einde oefening voor de praatpalen van de ANWB. De telefoons staan nu nog na elke twee kilometer langs de snelweg, vóór 1 juli volgend jaar gaan ze met pensioen. Het aantal belletjes via de gele palen loopt al jaren terug.

Grote kans dat je nog nooit een praatpaal gebruikt hebt, of dat het heel lang geleden is. Toch staan er nog 3350 stuks in de berm die per jaar ongeveer nog 30.000 keer worden gebruikt.

Duur grapje

Automobilisten die de paal nog gebruiken, hebben vaak problemen met hun eigen mobiele telefoon: ze zijn hem vergeten, de batterij is leeg of de belminuten zijn op. Slechts een enkeling heeft helemaal geen telefoon. „Daar kunnen we de palen niet voor laten staan”, zegt Jeanette Meijerink van Rijkswaterstaat tegen de NOS.

De praatpalen zijn namelijk een duur grapje: ze kosten ongeveer 1 miljoen euro per jaar. De kosten zitten hem in het mobiele netwerk, het onderhoud en de batterijen waar de palen op werken. Met ‘maar’ 30.000 gesprekken per jaar kom je dan uit op 33,33 euro per gesprek. Te duur om te houden, vinden de ANWB en Rijkswaterstaat.

De praatpalen staan sinds 1971 in heel Nederland langs de kant van de weg. Foto: ANP

De welbekende gele paal prijkt staat sinds 1971 in heel Nederland langs de kant van de weg. Een automobilist met pech vraagt de ANWB via de praatpaal om hulp. De palen met hulptelefoon staan in directe verbinding met de ANWB, die na een melding zo snel mogelijk een monteur stuurt. Bij harde wind of heel warm weer gaan de palen weleens per ongeluk af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gele praatpaal ANWB verdwijnt langs de snelweg
Sluiten