Inge Schouten
Inge Schouten Nieuws 25 sep 2016 / 10:50 uur

Geen wapen te zien in beelden schietpartij Charlotte

De politie van de Amerikaanse stad Charlotte heeft toch videobeelden vrijgegeven van de schietpartij waarbij de 43-jarige Keith Scott omkwam. Op de beelden is niet te zien dat Scott een wapen in zijn hand heeft, terwijl de politie hem er eerder van verdacht een vuurwapen bij zich te hebben.

De videobeelden zijn gemaakt met een dashcam uit een politiewagen en een bodycam van een agent. Te zien is hoe Scott uit zijn auto stapt met zijn armen langs zijn lichaam. Hij loopt vervolgens rustig naar achteren. Dan wordt er op hem geschoten. De beelden werden vrijgegeven na vier nachten van protesten in Charlotte.

‘Onvoldoende’ bewijs

Politiechef Kerr Putney liet tijdens een persconferentie weten dat de beelden ‘onvoldoende’ bewijzen dat de verdachte een wapen in zijn hand had. „Je kan iets in de hand zien en dat hij richtte op een agent”, aldus Putney over het videomateriaal.

Het verandert volgens hem niets aan het scenario dat hij eerder schetste: de agenten hielden Scott aan omdat zij marihuana en een wapen in zijn wagen zagen. Hierbij zou Scott niet naar de bevelen van de politie luisteren, toen hij werd gevraagd zijn wapen te laten vallen. Er zouden beelden zijn van het wapen en de marihuana die na zijn arrestatie in beslag zouden zijn genomen.

Scott werd ervan verdacht een vuurwapen bij zich te hebben, maar zijn familie liet afgelopen week weten dat het om een boek ging.

Demonstraties

Sinds de dood van Keith Scott is het onrustig in Charlotte. Demonstranten gingen de straat op en eisten van de politie dat zij de beelden van Scotts arrestatie zouden vrijgegeven. Eerst weigerde de politie dit, maar zaterdag maakte Putney toch bekend de beelden openbaar te maken.

Beelden geen gevolgen onderzoek

De gouverneur van North Carolina, Pat McCrory, schrijft in een verklaring op Facebook dat hij achter de keuze van de politiechef staat om de beelden vrij te geven. Eerst weigerde de politie dit te doen omdat het mogelijk het onderzoek naar de schietpartij zou kunnen beïnvloeden. McCrory is ervan verzekerd dat het openbaar maken van de beelden geen gevolgen zullen hebben voor het onderzoek. Volgens hem doen de instanties er alles aan om enerzijds zo transparant mogelijk te zijn en anderzijds de integriteit en rechten van alle betrokken partijen te bewaren.

As governor of North Carolina, I concur with the Charlotte police chief's decision to release the tapes. I have been…

Gepostet von Pat McCrory am Samstag, 24. September 2016

Eerste beelden

De vrouw van Scott was erbij toen haar man werd neergeschoten. Ze filmde alles met haar mobiel. Deze eerste beelden van de schietpartij heeft de familie vrijdag gepubliceerd. Hierin is te zien hoe de vrouw de politie vraagt om haar man niet neer te schieten en probeert hen te overtuigen dat hij geen wapen bij zich heeft. Ze zegt tegen Scott dat hij de auto uit moet komen. Als er schoten gelost worden, roept de vrouw herhaaldelijk: „Ik mag hopen dat hij nog leeft."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen wapen te zien in beelden schietpartij Charlotte
Sluiten