Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 13 sep 2016 / 20:51 uur

Geen sportwedstrijden in North Carolina om toiletwet

Door een omstreden ‘toiletwet’ zijn zeven belangrijke sportwedstrijden op universiteitsniveau die in de Amerikaanse staat North Carolina zouden plaatsvinden, verplaatst. Sportkoepel NCAA heeft de wedstrijden naar andere staten verplaatst vanwege de wet die transgenders in North Carolina verplicht om het toilet van hun geboortegeslacht te gebruiken.

George Peterson, de voorzitter van de NCAA, schrijft in een verklaring dat het besluit ‘in overeenstemming is met NCAA’s normen en waarden op het gebied van integratie, het welzijn van de studentensporters en een cultuur zonder discriminatie’. Alleen de thuiswedstrijden van teams uit eigen staat, mogen nog wel in North Carolina plaatsvinden.

Geslacht in geboortebewijs

In maart dit jaar nam de staat North-Carolina een wet aan waarin is bepaald dat homo’s, lesbiennes en transgenders geen aparte bescherming tegen discriminatie krijgen. Ook moet iedereen het openbare toilet gebruiken dat het geslacht in het geboortebewijs voorschrijft.

Gecancelde concerten

De omstreden wet deed de staat niet veel goeds, weet Trouw. Deutsche Bank en PayPal zegden al projecten af en ook filmopnamen die in North Carolina zouden plaatsvinden, dreigen niet door te gaan. Daarnaast verplaatste basketbalbond NBA eerder al een grote wedstrijd en cancelden artiesten als Bruce Springsteen, Pearl Jam en Ringo Starr concerten vanwege de wet.

Daarop zag gouverneur Pat McCory, die de wet ondertekende, zich gedwongen om de regels te versoepelen. Daardoor is het voor homoseksuele ambtenaren nu wel mogelijk om bezwaar te maken tegen discriminatie van hun werkgever, maar de omstreden toegangsregels voor openbare toiletten blijven nog wel bestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen sportwedstrijden in North Carolina om toiletwet
Sluiten