Rens Oving
Rens Oving Nieuws 27 sep 2016 / 17:53 uur

Factcheckers maken overuren bij debat Clinton-Trump

Wel of geen belasting betalen, is klimaatverandering een hoax en was Trump nou voor of tegen de inval in Irak? Tijdens politieke debatten wordt aan de lopende band met feiten gestrooid en die blijken lang niet altijd te kloppen. Als de belangen groot zijn, is de verleiding om in je voordeel te liegen groot.

De factcheckers van de Amerikaanse site Politifact hadden er tijdens het debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump dan ook hun handen vol aan om de feiten op een rij te houden.

Trump loog het vaakst. Drie keer zei hij iets wat echt onwaar was. Hij ontkende te hebben gezegd dat klimaatverandering bedacht is door de Chinezen om de Amerikaanse economie kapot te maken. Dat deed hij wel degelijk, in een tweet die nog steeds online staat.

Irak en Obama

Ook beweerde hij tegen de inval in Irak te zijn geweest, terwijl de interviews waaruit blijkt dat hij voor was al lang geleden zijn opgeduikeld door verschillende journalisten. Trumps bewering dat medewerkers van Clinton in 2008 net als hij niet geloofden dat president Obama in de Verenigde Staten is geboren, blijkt ook niet waar.

Elke vijf minuten

Trump liet al regelmatig zien dat hij wel een loopje met de waarheid durft te nemen. Uit een analyse van Politico van meer dan vier uur aan Trump-speeches, bleek dat hij gemiddeld elke vijf minuten een leugen vertelt. Onder andere cijfers over criminaliteit en zijn eigen vermogen weet Trump keer op keer groter te maken dan ze werkelijk zijn.

Belasting betalen?

Clinton bracht het er maandag tijdens het debat beter vanaf, maar bleef ook niet vrij van halve leugens. Haar suggestie dat Trump geen belasting betaalt en daarom zijn belastingaangifte niet wil openbaren, is niet te controleren. Maar wat ze daaraan toevoegde, is dat er wel belastingaangiftes uit het verleden zijn waaruit blijkt dat Trump toen in ieder geval geen belasting betaalde. Dit is grotendeels onwaar. Er zijn aangiftes uit de jaren 70 waaruit blijkt dat Trump keurig zijn inkomstenbelasting betaalde.

Donald Trump deed tijdens het debat overigens weinig moeite om hier tegenin te gaan. Hij wekte zelfs de suggestie dat Clinton het bij het rechte eind had door te reageren met de uitspraak dat het juist slim van hem is dat hij belastingen weet te ontwijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Factcheckers maken overuren bij debat Clinton-Trump
Sluiten