Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 22 sep 2016 / 20:04 uur

Zuid-Engelse kust vol met levensbedreigende kwallen

Strandwandelaars en zonaanbidders in het zuidwesten van Engeland, moeten de komende dagen goed oppassen tijdens het pootjebaden. In Cornwall en de Scilly-eilanden is er alarm geslagen voor zeedier genaamd Physalia physalia ookwel bekend als ‘Portugees oorlogsschip’.

Het Portugees oorlogsschip is een staartkwal die voorkomt in warme zeeën. Het is geen echte kwal, maar een soort poliepenkolonie met lange tentakels en diezelfde tentakels zijn gevaarlijk bij aanraking. Zo gevaarlijk, dat een steek mogelijk levensbedreigend kan zijn in geval van een allergische reactie. ,,Het voelt een beetje als een elektrische schok en kan rode striemen op de huid veroorzaken. Het kan fataal zijn, zeker als je tussen de tentakels terecht komt en vaker wordt gestoken”, zei zeebioloog Peter Richardson donderdag in The Guardian.

Er zijn gelukkig nog geen dodelijke incidenten in Groot-Brittannië bekend. De laatste keer dat de Engelse stranden werden bereikt, was in 2012. De soort is sporadisch gesignaleerd in de Noordzee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zuid-Engelse kust vol met levensbedreigende kwallen
Sluiten