Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 8 sep 2016

En we noemen hem… Oogstrelend piekhaarkelkje

Er wordt wat afgetuurd in de Hollandse natuur. We hebben de vogelspotters, vlinderkijkers en ook heuse paddenstoelenspeurders. Aan de lopende band ontdekt die laatstgenoemde groep nieuwe schimmels, zwammen, paddenstoelen, gisten en verwanten in ons land. Meestal hebben deze natuurcreaties al een Latijnse naam, maar dat doet afbreuk aan de populariteit van het paddenstoelenspeuren, vindt de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV)

Naambedenkers

En dus is er nu een commissie in het leven geroepen die zich bezighoudt met jawel: namen voor paddenstoelen bedenken. De vierkoppige groep (twee Nederlanders en twee Belgen) heeft dit jaar twee volle dagen gewikt en gewogen, gezwoegd en gezweet en vijfhonderd nieuwe paddenstoelnamen uit de mouw geschud.

Van Houtraketje tot Gaspeldoornknapzakje en Exotisch reikhalsje, je moet er maar opkomen. En dat zonder één paddo achter de kiezen.

„We kijken naar wat ons opvalt. De kleur, geur, een bijzondere beharing misschien?”, zegt Thom Kuyper, hoogleraar omgevingswetenschap, en een van de vier commissieleden belast met de naamgeeftaak. „Soms zijn er mooie woorden voorhanden en soms is het zwoegen.”

Oogstrelend

Kuypers lievelingsnaam tussen de honderden naamcreaties is tot nu toe ‘Oogstrelend piekhaarkelkje’. „De woorden ‘fraai’ en ‘mooi’ hadden we op een gegeven moment al zo vaak gebruikt, ‘oogstrelend’ is een prachtig ander bijvoeglijk naamwoord. Het gaat hier om een heel klein paddenstoeltje, van een millimeter doorsnede. Met het blote oog zie je weinig, maar met een loep zie je hele kleine haartjes. Een Oogstrelend piekhaarkelkje dus.”

Ruzie tussen de vier leden om een paddenstoelnaam is er volgens Kuyper nooit, maar discussie daarentegen… De paddenstoelnamen Gezellig mestvaasje, Gezellig taaisteeltje of Gezellig knotsje vindt Kuyper namelijk ‘gewoon niet zo fraai’.

„Paddenstoelen die in een groepje staan krijgen weleens ‘gezellig’ in de naam. Maar een paddenstoel kan het volgens mij helemaal niet gezellig hebben. Alleen mensen kennen gezelligheid. Maar goed, met zoveel namen kun je niet altijd tevreden zijn.”

En het moet tenslotte wel gezellig blijven in zo’n commissie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
En we noemen hem… Oogstrelend piekhaarkelkje
Sluiten