Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 6 sep 2016 / 09:24 uur

Eigen risico zorg blijft gelijk: hoe nu verder?

Het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar voor het eerst in tijden gelijk. De 385 euro aan eigen risico geldt ook in 2017, zo weet De Telegraaf. Wat kunnen we de komende jaren verwachten?

Eigen risico

Het eigen risico in de zorg werd in 2008 ingevoerd. Door mensen een eigen risico te geven zouden mensen meer inzicht krijgen in de kosten van zorg, zo was het idee. Met een eigen risico zouden mensen beter nadenken over wanneer ze een dokter bezoeken.

Flinke stijging

Bij de invoering van het eigen risico werd bepaald dat het verplichte eigen risico 150 euro is. Het eigen risico wordt echter gekoppeld aan de stijging van de zorgkosten en is daardoor in de loop der jaren flink toegenomen. Momenteel ligt het eigen risico op 385 euro.

Hoe hoog het eigen risico is wordt bepaald door politiek Den Haag. Zorgverzekeraars hebben daar niets over te zeggen.

Onderdeel verkiezingscampagne

Het eigen risico is een belangrijk onderwerp in Den Haag, omdat de 385 euro eigen risico voor veel mensen een flink bedrag is. Niet iedereen kan dat bedrag zomaar op tafel leggen.

Als het aan PVV, Groenlinks en SP ligt wordt het eigen risico afgeschaft. 50PLUS, PvdA en CDA pleiten voor ingrijpen, stelt RTL Z.

Het afschaffen van het eigen risico zou 3,8 miljard euro kosten. Om die kosten op te vangen zou men bijvoorbeeld de vermogens- en winstbelasting kunnen verhogen of belastingontwijking harder en beter aanpakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eigen risico zorg blijft gelijk: hoe nu verder?
Sluiten