Steven Musch
Steven Musch Nieuws 14 sep 2016 / 15:04 uur

Eén na grootste meteoriet opgegraven in Argentinië

De op één na grootste meteoriet ooit gevonden op aarde is afgelopen weekend opgegraven in Argentinië. De meteoriet is vermoedelijk zo’n vierduizend jaar geleden vanuit de ruimte op onze planeet gestort.

De ontdekking werd gedaan in de Noord-Agentijnse provincie Chaco, vlakbij Paraguay. De meteoriet die ‘Gancedo’ is gedoopt heeft nu al de titel gekregen van de één na grootste meteoriet ooit gevonden. Of dat ook echt zo is moet nog blijken uit verder wetenschappelijk onderzoek.

Het hemelse veld

De grootste meteoriet die ooit op aarde is gevonden heet ‘Habo’ en weegt meer dan 66 duizend kilo. Habo werd bijna een eeuw geleden gevonden in Namibië. De meteoriet is weliswaar uitgegraven, maar is nooit verplaats vanwege het gigantische gewicht van de ruimtesteen. Geschat wordt dat de steen ongeveer 80 duizend jaar geleden op aarde is ingeslagen en de steen zelf wordt tussen de 190 miljoen en de 400 miljoen jaar oud geschat.

El Chaco, een meteoriet van 37 duizend kilo die ook in Argentinië is gevonden, staat momenteel nog op de tweede plek. Wetenschappers moeten Gancedo nog wegen – zeker is dat de steen meer dan 30 duizend kilo weegt – om na te gaan of de steen Hoba van de twee plek kan stoten.

Beide meteorieten werden gevonden in een gebied dat ook wel Campo del Cielo, oftwel het Hemelse veld, wordt genoemd. Het gebied is bezaaid met gigantische kraters die zijn veroorzaakt door de inslag van meteoren. De grootste krater heeft een omvang van wel 115 bij 91 meter. In totaal is er in het gebied wel meer dan 100 ton aan ruimteafval gevonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eén na grootste meteoriet opgegraven in Argentinië
Sluiten