Steven Musch
Steven Musch Nieuws 13 sep 2016 / 12:16 uur

Drie aanhoudingen in grote PGB-fraudezaak

De politie heeft drie mensen aangehouden die worden verdacht van een miljoenenfraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Het zou gaan om een 61-jarige man en een 61-jarige vrouw uit Amersfoort en een 37-jarige vrouw uit Vleuten.

Twee van de verdachten stonden volgens RTV Utrecht aan het hoofd van zorginstelling Fundament in Houten. De derde verdachte was een medewerker van de zorginstelling, die sinds 2014 gesloten is. In totaal zou er voor meer dan 2,5 miljoen euro zijn gefraudeerd. Tussen 2012 tot 2014 zouden er bedragen zijn gedeclareerd zonder dat de cliënten daarvoor de juiste zorg kregen.

Geen inzicht in financiën

Het onderzoek naar de zorgfraude is al maanden aan de gang. Begin dit jaar werden er invallen gedaan in Amersfoort en Utrecht, waarbij administratie en computers in beslag werden genomen, en in het voorjaar werd het strafrechtelijk onderzoek gestart.

De PGB-fraude kwam aan het licht doordat een bank melding maakte bij de politie toen het drietal een groot aantal rekeningen opende. Daarvoor al hadden familieleden van cliënten geklaagd dat zij geen inzicht kregen in de financiële administratie van de zorginstelling.

Een PGB is een budget dat aan cliënten wordt uitgekeerd en waarmee zij zelf hun zorg kunnen regelen. In dit geval ging het voornamelijk om cliënten met een verstandlijke beperking. Meer dan zeventig cliënten hebben een advocaat ingeschakeld en het Zorgkantoor, de instantie die de pgb’s uitkeert, heeft aangifte gedaan.

Tijdrovende onderzoeken

Volgens het Zorgkantoor heeft de zorginstelling onterecht 2,5 miljoen ontvangen. Gekeken wordt of dit bedrag teruggevorderd kan worden. Het rechercheonderzoek moet nog uitwijzen hoe hoog het bedrag precies is. Na de invallen eerder dit jaar zei de directeur van de zorginstelling nog dat er geen sprake is van fraude. Volgens de directeur, die inmiddels is aangehouden, is elke cent die is uitgekeerd besteed aan zorg.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor fraude met pgb’s. De onderzoeken zijn vaak ingewikkeld en duren vaak lang. In juli dit jaar werden er nog vier mensen veroordeeld in Rotterdam voor het frauderen met pgb’s. Het onderzoek dat daaraan vooraf ging duurde van december 2008 tot april 2016. Naast een geldboete, een taakstraf en beroepsverbod, werden er gevangenisstraffen opgelegd van drie en vier jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drie aanhoudingen in grote PGB-fraudezaak
Sluiten