Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 29 sep 2016 / 09:30 uur

Door deze incidenten bant Groningen ontgroeningen

De gemeente Groningen wil samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen. Er moet een ‘cultuuromslag’ komen, waarin geen ruimte meer is om nieuwe studenten te ontgroenen.

Dat meldt de universiteit in een persbericht. Aanleiding zijn meerdere incidenten rond de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque Polit.

Bangalijst

Vorige week kwam er een zogenaamde ‘bangalijst’ met daarop Vindicat-studentes boven water. Daarop worden de studenten beoordeeld op hun capaciteiten in bed. Het stadsblog Sikkom werd door een anonieme tipgever op een pdf-document op internet gewezen, genaamd „De Oprechte Almanak 2016 – Het Ontzet – Chicks Afblijven!”

In het document staat onder meer: „Vóór het maken van deze almanak zag de redactie door de shag de rails niet meer. Maar na veel discussie op de redactie hebben wij een uiteindelijke selectie van de 23 mooiste mokkels gemaakt. Voor het gemak zijn zij van gegevens en een bindende rating voorzien."

De vrouwen, die met naam en foto in het document stonden, kregen allemaal een beoordeling, van één tot vijf sterren. Daarnaast stonden er beschrijvingen in van jongens die al eens met de meiden naar bed waren geweest.

Later werden dertien leden van Vindicat Atque Polit geschorst, omdat ze betrokken waren bij het opstellen van de lijst.

Hersenletsel

Een aspirant-lid is vorige maand tijdens de kennismakingstijd van de studentenvereniging heel hard op zijn hoofd zijn geslagen. Hij is met hersenletsel in het ziekenhuis opgenomen, zo meldde NRC Handelsblad donderdag. De student zou een hersenoedeem, een zwelling die ontstaat door vochtophoping in de hersenen, hebben opgelopen.

Inmiddels zou de jongen weer op de sociëteit rondlopen. Het is niet duidelijk of hij blijvende schade aan het incident heeft opgelopen.

Na het incident zijn zes ouderejaars geschorst. Het is nog niet duidelijk wat voor rol zij hebben gespeeld – mogelijk volgen later straffen. Ze kunnen worden geroyeerd van de studentenvereniging, maar dat wordt bepaald door een rechtsprekend orgaan binnen de vereniging.

Omstreden contracten

De NOS onthulde woensdag dat het corps alle aspirant-leden een contract (pdf) heeft laten ondertekenen waarin stond dat ze niemand iets over de ontgroening mochten vertellen. Deden ze dat toch, dan stond daar een boete van 25 duizend euro op.

Ook staat in het contract dat Vindicat niet aansprakelijk is voor de schade. Het contract zou zeker drie jaar aan nieuwe leden worden voorgelegd en gaat veel verder dan contracten die andere studentenverenigingen hun nieuwe leden voorleggen.

Ook de jongen die in het ziekenhuis belandde omdat hij hard op zijn hoofd is geslagen, wil niet met de pers praten. Volgens de studentenvereniging heeft dat echter niets met het contract te maken.

Zelf afhandelen?

Dat de Rijskuniversiteit Groningen nu plotseling wel stappen wil zetten, is opvallend. Woensdag stelde een woordvoerder nog dat de jongen die hersenletsel had opgelopen, een „interne kwestie is voor studentenvereniging Vindicat". „Ze moeten het zelf afhandelen en oplossen." Volgens de woordvoerder was dat „in de lijn van het college van bestuur", ook als het gaat om geweld.

De universiteit stelt nu dat de incidenten „volstrekt onacceptabel" zijn. De universiteit wil met de gemeente, de Hanzehogeschool en Vindicat een externe commissie instellen, die moet toezien dat er een cultuurverandering bij de verenigingen komt. De studentenvereniging heeft al gezegd daar aan mee te willen werken, zo stelt de universiteit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Door deze incidenten bant Groningen ontgroeningen
Sluiten