Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 7 sep 2016 / 12:49 uur

DENK-Kamerlid weigert hand Israëlische premier

De politieke beweging DENK is opnieuw in opspraak geraakt. Kamerlid Tunahan Kuzu heeft woensdag de uitgestoken hand van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geweigerd.

Netanyahu was op bezoek in Nederland om in gesprek te gaan met parlementariërs over vrede met de Palestijnen en nieuwe handelsovereenkomsten. Bij de voorstelronde stak de premier zijn hand uit naar Kuzu, maar die antwoordde enkel met een kleine buiging. De reden hierachter was duidelijk: het Kamerlid is het niet eens met het buitenlandse beleid van de Netanyahu.

‘Free Palestine’

Het DENK-lid stak zijn mening niet onder stoelen en banken. Hij droeg namelijk een button op zijn pak met daarop de Palestijnse vlag en de woorden ‘Free Palestine’. Hij doelt hiermee op de bezetting van het Palestijns gebied door Israël en de behandeling van de Palestijnen in de regio.

Kuzu is niet het enige Kamerlid dat kritiek heeft geuit op het Israëlische beleid. GroenLinks liet zich al eerder negatief uit over de rol van Israël in het Midden-Oosten en besloot niet deel te nemen aan het gesprek. „Vandaag niet bij gesprek Netanyahu. Zal rampzalig beleid inzake Palestijnen niet veranderen”, twitterde GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff.

In gesprek met Netanyahu

Het gesprek tussen Netanyahu en de Kamerleden leek weinig op te leveren. PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes liet op Twitter weten dat hij het een ‘lang maar teleurstellend gesprek’ vond. „Conflict schuld van iedereen behalve Israël”, ging hij verder.

Harry van Bommel, Kamerlid van de SP, bevestigde dat de premier geen verantwoordelijkheid nam: „Premier Netanyahu ziet geen probleem in de nederzettingen in Palestijns gebied.” D66-lid Sjoerd Sjoerdsma liet bovendien weten dat er weinig verrassende antwoorden van de premier waren.

Verbinding?

De actie van Kuzu kan op weinig steun rekenen op social media. Veel Twitteraars vinden het opmerkelijk gedrag voor een partij die voor verbinding zou moeten staan en zijn van mening dat het DENK-lid ‘met twee maten meet’.

https://twitter.com/MarkMdeBoer/status/773473313633005568

https://twitter.com/Sywert/status/773451814633177088

Toch zijn er ook mensen die het eens zijn met de beslissing van Kuzu en vooral kritiek uiten op de Israëlische premier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DENK-Kamerlid weigert hand Israëlische premier
Sluiten