Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 16 sep 2016 / 12:40 uur

Democraten in paniek: Trump stijgt in peilingen

De race om het Amerikaanse presidentschap wordt met de dag spannender. Donald Trump komt volgens de peilingen steeds dichter bij zijn rivaal Hillary Clinton. Dat zorgt voor paniek bij de Democraten: zij beseffen dat de kans dat Trump de verkiezingen wint, steeds reëler wordt.

Stond Clinton vorige maand nog 8 procentpunten gemiddeld voor op Trump, nu is dat er nog maar 1. In de belangrijke staten Ohio en Florida ligt de Republikein inmiddels zelfs voor. Daarmee heeft Trump volgens Nate Silver, een gerespecteerde pollingexpert, ondertussen een kans van een op drie om president te worden.

De Democraten zijn vooral bezorgd over de ‘likely voters’, dit zijn kiezers die zichzelf als onafhankelijk beschouwen – ze zijn dus noch Democraat, noch Republikein. Volgens een peiling van Ipsos en Reuters gaat 31 procent van hen voor Trump, tegenover 22 procent voor Clinton.

Tegenslagen campagne Clinton

Het leek Clinton deze zomer voor de wind te gaan, maar de kandidaat heeft een paar mindere campagneweken achter de rug. Zo noemde ze de helft van Trumps aanhangers ‘treurige figuren’, waarvoor ze later haar excuses aanbood.

Vervolgens werd Clinton afgelopen zondag onwel weggevoerd bij de herdenking van 9/11. Ze bleek een longontsteking te hebben en mocht een paar dagen geen campagne voeren. Donderdag voelde ze zich een stuk beter en ging ze weer aan het werk. Veel Amerikanen storen zich aan de ‘geheimzinnigheid’ rondom haar ziekte. Ze vragen zich af waarom Clinton niet meteen eerlijk was over haar gezondheidsproblemen.

Trump houdt zich in

De campagne van Trump lijkt de laatste weken juist goed te gaan. Hij gedraagt zich beheerst en probeert harten van Amerikanen te veroveren door als gast bij verschillende televisieprogramma’s te verschijnen. Zo besprak hij zijn gezondheid donderdag bij The Dr. Ozz Show en liet hij Jimmy Fallon tijdens The Tonight Show eens flink door zijn haren woelen.

https://www.youtube.com/watch?v=u0BYqzdiuJc

Clinton gaat in de peilingen nog steeds aan kop, maar de race om het presidentschap van de Verenigde Staten is dus zeker nog niet gelopen. Bovendien blijkt uit de onderzoeken dat veel Amerikanen hun keuze nog steeds niet hebben gemaakt.

Er staan nog drie belangrijke televisiedebatten op de planning. Deze debatten zijn een belangrijk onderdeel van het circus rondom de verkiezingen en kunnen de peilingen weer doen schommelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Democraten in paniek: Trump stijgt in peilingen
Sluiten