Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 7 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Deel je zorgrekening! Honderden euro’s verschil

Stel je hebt een nieuwe wasmachine nodig. Een beetje online speuren laat zien dat de wasmachine die jij wilt bij de ene winkel 200 euro kost, en bij de andere winkel 800 euro. Grote kans dat jij de wasmachine aanschaft bij de goedkoopste winkel, zelfs als je hier een stukje voor moet rijden.

Klinkt volkomen logisch, maar dit geldt niet voor ziekenhuisbehandelingen. Terwijl je hier ook een hoop geld op zou kunnen besparen door naar een ander ziekenhuis te rijden.

Niet openbaar

Het vergelijken van prijzen van ziekenhuisbehandelingen wordt je nu echter vrijwel onmogelijk gemaakt doordat ziekenhuizen en zorgverzekeraars weigeren hun prijzen openbaar te maken. Dit tot groot ongenoegen van de Consumentenbond die hier tevergeefs toe opriep.

De bond is het stoïcijns geheimhouden nu zo zat dat er een andere weg wordt ingeslagen. De vraag is nu aan de consumenten zelf om hun ziekenhuisrekeningen te delen met de Consumentenbond in de hoop zo de uiteenlopende prijzen openbaar te krijgen.

„Er zijn een heleboel behandelingen in het ziekenhuis die door de patiënt zelf betaald moeten worden, omdat ze binnen het eigen risico vallen. Wij vinden dat je als consument de mogelijkheid moet hebben vooraf de prijzen van deze behandelingen te vergelijken”, zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond.

Grote verschillen

Alleen zorgverzekeraar CZ gaf recent gehoor aan de oproep van de Consumentenbond en publiceerde deze zomer een prijslijst van ziekenhuisbehandelingen onder de 885 euro. Behandelingen die de patiënt in veel gevallen uit eigen zak moet betalen, omdat ze binnen het eigen risico vallen.

De lijst laat zien dat prijzen voor precies dezelfde behandeling enorm verschillen per ziekenhuis. Zo doet een vrouw die een spiraaltje wil laten zetten er goed aan een ritje naar Goes te maken. In dit ziekenhuis kost het plaatsen van een spiraal 156 euro, terwijl het ziekenhuis in Delft hier 580 euro voor rekent. Iemand met een hoog eigen risico kan hier dus ruim 400 euro op besparen.

Ooglaserbehandeling nodig om een medische reden? Het ene ziekenhuis (in Deventer) brengt een kleine 260 euro in rekening voor CZ-verzekerden, een ander (Veldhoven) vraagt bijna 640 euro.

Voor het verwijderen van spataderen lopen de kosten zelfs nog verder uiteen: In Rotterdam kost deze behandeling 517 euro terwijl precies dezelfde behandeling in Spijkenisse 1832 euro kost. Ka-ching!

Dealtjes

De verschillen in prijzen hebben onder andere te maken met deals die zorgverzekeraars sluiten met ziekenhuizen. De Consumentenbond startte begin juli van dit jaar de campagne ‘wat kost mijn zorg’ met als doel de prijzen van ziekenhuisbehandelingen openbaar te krijgen. Omdat tot nu toe dus alleen CZ en een handjevol ziekenhuizen over de brug zijn gekomen met een prijslijst, doet de Consumentenbond een beroep op de consument.

Via de site van de bond kan je je ziekenhuisrekening anoniem delen. „Alle consumenten die een ziekenhuisbehandeling hebben gehad, hebben een stukje informatie in handen waar ze andere consumenten mee kunnen helpen”, zegt De Jong. „Met al deze rekeningen kunnen we een stukje van de ondoorzichtigheid doorbreken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deel je zorgrekening! Honderden euro’s verschil
Sluiten