Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 13 sep 2016 / 14:57 uur

’De bruine kroeg gaat naar de filistijnen’

Als er na het rookverbod nu ook een verbod komt op rookruimtes in de horeca, dan kunnen alle bruine buurtkroegen wel opdoeken. „We gaan allemaal naar de filistijnen”, zegt Wilma Jansen, eigenaresse van café De Beurs in Nijmegen.

Met angst en beven wacht ze de uitspraak af die woensdag over het lot van rookruimtes in niet alleen de horeca, maar ook openbare gebouwen zoals vliegvelden en ziekenhuizen beslist. Clean Air Nederland (CAN) spande hiervoor in juni een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat.

„Ik ben bang voor de uitspraak”, gaat Jansen verder. „Maar je kunt het niet tegenhouden. Er is al zoveel tegen geprotesteerd. Wat ik wel weet, is dat als het verbod er komt de kleine cafés het onderspit zullen delven. Ik hoop het hoofd boven water te kunnen houden, maar veel cafés hier in de Lange Hezelstraat en in de buurt sluiten nu al de deuren.”

Het gros van haar klandizie vindt dat bij een drankje een sigaretje hoort. ’s Winters staat de rookruimte dan ook bomvol. Mocht het rookruimteverbod er doorheen komen dan zal zij zeker de gevolgen voelen. Zoals vele kroegeigenaren met haar, is Jansen van mening dat er voldoende rookvrije cafés zijn waar niet-rokers naartoe kunnen. „Ik rook zelf niet, maar rook al 50 jaar mee. Ik vind dat gezellig. Een sigaretje hoort erbij.”

Gelijk

Tom Voeten van CAN heeft goede hoop dat hij woensdag gelijk krijgt van de rechtbank in Den Haag. „Ik verwacht gelijk te krijgen”, zegt Voeten. „Iedereen met deskundigheid op dit gebied ondersteunt mijn betoog. Daarnaast heb ik op de zitting de landsadvocaten geen argumenten horen geven die steek houden.”

Voeten beseft dat zijn zaak grote gevolgen kan hebben. „Maar anderzijds hoor ik om mij heen dat steeds meer horeca-uitbaters beseffen dat het niet anders kan. Ze gaan ook de goede kanten ervan inzien.”

Geen keus

Janny, vriendin van Joop Kooper van café Kooper aan de Bos en Lommerweg in Amsterdam, ziet deze goede kanten allerminst. „Het is al te gek voor woorden dat het rookverbod er überhaupt is”, zegt Janny. „Mensen hebben zelf de keus of ze roken of niet. Deze keus wordt ze uit handen genomen.”

Pas sinds vorig jaar verdwijnen de rokende klanten achter een glazen wand achterin het café. De rookruimte heeft „een flinke duit gekost”, maar service aan de klant gaat voor alles. De kans bestaat dat deze rokershoek straks weer opengebroken moet worden. „Als de rookruimte moet verdwijnen dan houdt het op”, zegt Janny. „Mensen zijn net gewend om in een rookruimte te moeten staan, en dan moeten ze weer naar buiten. Als het doorgaat dan kunnen wij, en het bruine café in het algemeen, wel sluiten.”

Argumenten

CAN beroept zich op een uitspraak van de Hoge Raad uit 2014, dat roken in de gehele horeca niet is toegestaan. Volgens de anti-rokersclub bevat de lucht buiten rookruimtes ook kankerverwekkende rookdeeltjes. Daarnaast beroept CAN zich op een verdrag met de Wereldgezondheidsorganisatie over het tegengaan van roken. Daarin is opgenomen dat lidstaten hun burgers moeten beschermen tegen tabaksrook in onder meer openbare ruimtes.

Voeten: „Deze uitspraak is voor ons een tussenstand. Als de rechter ons nu gelijk geeft, moeten rookruimtes in bijvoorbeeld ziekenhuizen en overheidsgebouwen ook afgeschaft worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
’De bruine kroeg gaat naar de filistijnen’
Sluiten