Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 7 sep 2016 / 16:42 uur

Clowns blijven Amerikaanse staten terroriseren

Het beroep clown werd ooit bedacht om mensen aan het lachen te maken. Maar door de jaren heen toverden de grappenmakers niet enkel meer glimlachen op het gezicht van mensen. Tegenwoordig worden clowns ook vaak gezien als engerds die regelmatig opduiken in griezelverhalen.

Er is zelfs een wetenschappelijk term voor de serieuze angst voor clowns: coulrofobie. Volgens psychiater Steven Schlozman zijn we bang voor clowns omdat ze ons aan het lachen moeten maken, maar de kans bestaat dat dat niet lukt. De clown met zijn rode neus en krullende rode haar, witte gezicht met schmink en uitbundige kledij is herkenbaar, maar heeft ook iets angstaanjagends. Het heeft daarbij ongetwijfeld te maken met clowns die we in films zien. Ook kinderen zijn niet dol op clowns, meldde de BBC naar aanleiding van een onderzoek van de Universiteit van Sheffield.

Denk aan griezelclown It, die in het gelijknamige boek van Stephen King de lokale kinderen en volwassenen de stuipen op het lijf jaagt. Van de film is op dit moment een remake in de maak. Ook in het verhaal van Batman is een clown de bad guy, en ook de akelige lach van The Joker klinkt niet per se gezellig. Tevens komt deze maand de horrorfilm 31 uit, waarin een stelletje clowns op moordjacht gaat.

In de Amerikaanse staten North-Carolina en South-Carolina draagt 31 volgens de politie op dit moment wellicht bij aan het groeiende aantal incidenten met clowns. In het plaatsje Winston-Salem werd deze week voor de vierde keer een verdachte clown gesignaleerd. Hij zou een vrouw in de bosjes hebben bedreigd met een mes.

Parken en bossen

Eerder deze week was het voor de derde keer raak: een ooggetuige vertelde aan FOX8 dat hij een man met een wit masker, rood krullend haar en een blauwe broek zag in de buurt van het bos. Hij ging hem achterna, maar kreeg de clown niet te pakken. De bewoners en politie van de twee betreffende staten zijn alert op clowns, die ook de eerste twee keren in de buurt van parken en bossen gespot werden, waar ze kinderen zouden proberen te lokken.

„We zijn natuurlijk erg bezorgd over de situatie”, vertelt rechercheur Brad Stanley aan Winston-Salem Journal. „Het is geen misdaad om je als clown uit te dossen, maar we weten niet wat de intenties van deze personen zijn. Dus ik raad de mensen aan om op hun hoede te blijven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Clowns blijven Amerikaanse staten terroriseren
Sluiten