Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 12 sep 2016 / 07:31 uur

Clinton schort campagne (even) op: hoe ziek is ze?

Hillary Clinton heeft een longontsteking. Dat meldt haar arts, nadat de Democratische presidentskandidaat zondag onwel werd en door haar medewerkers werd weggevoerd bij een herdenking van de aanslagen op 11 september 2001.

Haar arts stelde na een controle vast dat ze een longontsteking heeft, en adviseerde haar rust te nemen. Ze krijgt antibiotica voorgeschreven, en heeft haar campagneschema aangepast: de komende dagen zou ze eigenlijk naar Californië gaan, maar dat heeft Clinton afgezegd.

‘Allergisch voor Trump’

In Amerikaanse media speelt de gezondheid van Clinton al langer. Haar rivaal Donald Trump zet steeds vraagtekens bij haar gezondheid, en vraagt zich af of ze wel fit genoeg is om president te worden. Trump vaart daarbij volledig op speculatie: hij levert nooit bewijzen van de slechte gezondheid van Clinton.

Maar dat Clinton kampt met wat kwaaltjes lijkt wel duidelijk. Onlangs kreeg ze een flinke hoestbui tijdens een toespraak, waardoor ze moeite had haar zinnen af te maken. Ze deed het af met een grapje: „Elke keer als ik aan Trump denk, krijg ik een allergische reactie." Haar arts stelt dat ze al een tijd last heeft van een verkoudheid, die is veroorzaakt door allergieën.

Clinton uit de race?

Clinton zou bij de herdenking zijn bevangen door de hitte. Op beelden is te zien hoe ze door haar begeleiders ondersteund moet worden. Toen Clinton bij een busje aankwam, zakte ze in elkaar en moest ze door anderen in de auto worden geholpen.

Anderhalf uur later verscheen Clinton weer in het openbaar, en stelde ze dat ze zich weer goed voelde. Maar het incident versterkt de geruchten over de gezondheidsproblemen van Clinton alleen maar: er wordt bij wedkantoren al flink ingezet op dat Clinton uit de race stapt.

‘Niks aan de hand, ze danst’

Het is onduidelijk hoe ernstig de gezondheidsproblemen van Clinton daadwerkelijk zijn. In 2012 werd Clinton geopereerd vanwege een bloedprop. Daarna heeft haar arts een medische verklaring afgegeven dat ze volledig is hersteld, dat ze gezond is en in staat is om president te zijn. Maar het team van Clinton wil verder niet veel over haar gezondheid kwijt. Een anonieme medewerker stelt tegenover het doorgaans goed geïnformeerde blog Politico: „Het is niet het einde van de wereld. Ik denk dat ze oké is, maar het is niet goed.”

Volgens Politico zijn diverse personen op hoge posities in de Democratische partij bezorgd om Clinton. Zij willen meer duidelijkheid over haar gezondheid. Anderen zijn juist overdreven optimistisch, zoals Alan Patricof, één van haar fundrisers. „Ik heb haar nog nooit zo goed of gelukkiger gezien. Ze had het hartstikke naar haar zin, ze danste. De laatste keer dat ik haar heb zien dansen was heel lang geleden.”

Junkfood Trump

De druk om haar medische dossier vrij te geven, zal de komende dagen waarschijnlijk alleen maar toenemen. Iets waar Trump (70, twee jaar ouder dan Clinton), die fan is van junkfood en kampt met overgewicht, zich geen enkele zorgen over hoeft te maken, zo voegt Politico er cynisch aan toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Clinton schort campagne (even) op: hoe ziek is ze?
Sluiten