Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 10 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Chinees leert Nederlands én Fries binnen 5 maanden

Zelfs voor iemand die in Nederland maar buiten Friesland geboren en getogen is, is Fries een pittige taal om te leren spreken. Chinees is helemaal een raadsel. Toch bewijst de 23-jarige Chinees Ken Ho dat je taal sneller onder de knie kunt krijgen dan je denkt.

Ken leerde Nederlands praten binnen drie maanden, vervolgens leerde hij Fries in twee maanden. Na Fries is de jongen nu van plan andere bedreigde Nederlandse talen te leren en dat natuurlijk ook het liefst zo snel mogelijk.

Studie Minderheidstalen

Het is een bizar verhaal, maar de jongen deed het uiteraard niet zomaar. Ho studeerde Minderheidstalen in Hongkong, na afronding van zijn bachelor kwam hij naar Leeuwarden. In Hongkong bereidde hij zijn reis voor: hij leerde alles over de Nederlandse cultuur en gewoonten en de taal.

Eind juni reisde hij naar Nederland om Fries te leren, dat deed hij met een Friese vriend Leeuwarder Dyami Millarson (22). „Ik heb binnen drie maanden Nederlands geleerd. Dat heb ik gedaan omdat ik ook de Friese taal wil spreken, lezen, luisteren en schrijven” vertelt Ho aan het AD.

Vergeet tweede taal niet

Als student Minderheidstalen is het niet zo gek dat de jongen Fries wil spreken. Beide jongens zijn bang dat Chinezen en Nederlanders vergeten dat er een tweede taal bestaat in hun landen. Ho: „Het Fries is een bedreigde taal. Ik zie een vergelijking met de situatie met het Kantonees, mijn moedertaal. Mensen in China hebben een voorkeur voor het spreken in Mandarijn.”

Dat Nederlanders dat lijken te vergeten maakt vriend Millarson wel duidelijk, de Leeuwarder spreekt geen Fries. Samen willen de jongens de taal nu in drie maanden tijd onder de knie krijgen. „We willen mensen bewuster maken van de Friese taal”, vertelt Millarson. „En waarom het belangrijk is dat deze streektaal ook blijft bestaan.”

Aasters en Westers

Maar voor wie dacht dat het na Nederlands en Fries ophoudt in ons koude kikkerlandje, hebben de jongens een leuke verrassing: hierna willen ze graag Hindeloopers (Fries dialect), Schiermonnikoogs, Aasters en Westers leren. Aasters en Westers worden gesproken op Terschelling.

Eind september gaat Ho terug naar Hongkong, waar hij verder zal studeren aan de Friese taal die voor hem heel bijzonder is. „We moeten niet vergeten dat het Fries een heel oude taal is. Wel 2000 jaar oud.” Mocht je nu ook niet kunnen wachten met oefenen, is hier een kleine beginnerscursus:

En vergeet vooral onze eigen ambassadeur van de dialecten niet:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Chinees leert Nederlands én Fries binnen 5 maanden
Sluiten