Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 7 sep 2016 / 12:42 uur

China niet blij met verbeterde status reuzenpanda

Voor veel mensen was het bericht dat reuzenpanda’s niet langer met uitsterven worden bedreigd maandag reden voor een feestje. In China wordt er echter geklaagd over het feit dat de status van het dier door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is veranderd van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’.

Het ministerie dat over natuurbeheer in China gaat, zei maandag dat het te vroeg is om de status van de reuzenpanda te veranderen. Dat meldt People’s Daily Online. Het ministerie vreest dat de successen die het heeft geboekt hierdoor ‘snel vergeten zullen worden’ en eist daarom dat de panda’s als ‘bedreigd’ te boek blijven staan.

„Als we de status van de dieren ‘verlagen’ en ons werk om de dieren te beschermen minder wordt, zullen onze successen snel worden vergeten”, verklaarde het ministerie.

Minder stroperij

Volgens het rapport van IUCN is de reuzenpandapopulatie dankzij beschermingsmaatregelen, zoals het aanpakken van stroperij en het uitbreiden van beschermde gebieden, flink toegenomen.

In tien jaar tijd steeg het aantal reuzenpanda’s tot 2014 met 17 procent. Er werden toen 1864 panda’s in het wild geteld. Daarom kon de panda volgens IUCN van de rode lijst.

Nog steeds in gevaar

Hoewel de status van de reuzenpanda is ‘verlaagd’, betekent dit niet dat het gevaar voor de panda helemaal is geweken. Het dier staat bij de IUCN nog steeds te boek als ‘kwetsbaar’. Dit betekent dat er nog steeds een hoog risico is dat de dieren in het wild uitsterven.

Vooral het verlies van leefruimte vormt nog steeds een groot gevaar voor de reuzenpanda. Internationale organisaties en de Chinese overheid willen de panda’s tegen elke prijs redden, bijvoorbeeld door nieuwe bamboebossen aan te planten.

Mannentjes panda Xing Ya, een van de twee panda's in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Foto: ANP

Critici vinden zelfs dat de Chinese regering te veel geld aan de dieren uitgeeft, en zich ook meer om andere diersoorten moet bekommeren. Panda’s hebben voor China echter een speciale betekenis.

Panda als kostbaar cadeau

De pandaberen worden door de Chinese overheid bij wijze van diplomatiek cadeau uitgeleend aan landen die van buitengewoon strategische betekenis voor China hebben. In 1941 kregen de Verenigde Staten als eerste een reuzenpanda te leen. Ook in ons eigen Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn sinds april van dit jaar reuzenpanda’s te bewonderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
China niet blij met verbeterde status reuzenpanda
Sluiten