Els Anker
Els Anker Nieuws 25 sep 2016 / 15:35 uur

Burendag: ‘Het draait om veel meer dan die ene dag’

Vogelhuisjes timmeren, liedjes zingen met ouderen of samen een publieke ruimte opknappen. Ruim 4.600 buurten deden afgelopen weekend mee aan de Nationale Burendag.

Burendag is een initiatief van het Oranje Fonds en Douwe Egberts en wordt sinds 2005 georganiseerd. Overal in het land ontstaan er activiteiten om het contact tussen buurtgenoten te bevorderen.

Mooie dingen

„We zien dat op deze dag vaak mooie dingen ontstaan in de buurt”, aldus Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds. „Zo ontdekken buren gemeenschappelijke interesses, of besluiten ze op regelmatige basis samen te komen om bijvoorbeeld een buurtmoestuin te onderhouden. Het draait dus om veel meer dan die ene dag: buurten worden gezelliger, veiliger en warmer door Burendag.”

Multicultureel

Op Burendag komen buren samen om iets vóór, in of mét de buurt te doen. De deelnemers hadden ook dit jaar weer tal van creatieve activiteiten bedacht. Zo werd in Amersfoort een multiculturele Burendag georganiseerd waarop de 78 verschillende nationaliteiten die de wijk rijk is, vertegenwoordigd waren.

In Etten-Leur gingen kinderen van een peuterspeelzaal liedjes zingen met ouderen uit de buurt en in Rotterdam openden buren voor één dag een weggeefwinkel, waar iedereen zijn overbodige spullen in kon stallen.

Veiliger

Ook staken veel buren weer samen de handen uit de mouwen om het groen in de buurt op te knappen. Er werden bloemperkjes aangelegd, vogelhuisjes getimmerd, grasvelden gemaaid en rozenpergola’s gebouwd.

„We geloven dat Burendag het contact tussen mensen bevordert en dat buurten hierdoor het hele jaar socialer en veiliger worden”, aldus John Brands van Douwe Egberts Nederland. „Door dat onderlinge contact worden bestaande banden versterkt, maar ook nieuwe gecreëerd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Burendag: ‘Het draait om veel meer dan die ene dag’
Sluiten