Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 19 sep 2016 / 15:15 uur

Bazen geloven ziekmeldingen werknemers bijna nooit

„Ik kan vandaag echt niet komen, want het nichtje van het meisje dat ooit een cavia bij mij kocht heeft haar knie opengeschaafd.” Dat is zo ongeveer wat je baas hoort als jij belt om te vertellen dat je die dag helaas niet op de beoogde locatie kan verschijnen.

Niemand zal het dan ook als hobby noemen, je baas bellen om te zeggen dat je niet kan werken. Maar voor wie het toch doet, is er een tip: zeg dat je griep of rugpijn hebt. Dat laatste werkt dan natuurlijk vooral als je een fysiek zwaar beroep hebt.

Zelfs met een reden als griep of rugpijn heb je nog weinig kans dat je baas je gelooft, weet het Britse onderzoeksbureau AXA PPP Healthcare. Het bureau deed onderzoek onder duizend leidinggevenden. Hen werd gevraagd welke redenen serieus genoeg zijn om je ziek te melden.

Verkouden, paniek of migraine

Daar kwamen rugpijn, griep en klachten na een ongeval uit als beste redenen. Toch worden ook die ziekmeldingen in 60 procent van de gevallen niet geloofd door de werkgevers. Het zijn wel de betere verhalen, want met verkoudheid, paniekaanvallen en migraine hoef je al helemaal niet aan te komen. Dat gelooft maar 20 procent van de bazen.

Nooit goed genoeg

Eén op de twaalf leidinggevenden gaf in dit onderzoek aan eigenlijk geen enkele reden goed genoeg te vinden om niet op het werk te verschijnen, schrijft Liverpool Echo. Dat werknemers vaak niet geloofd worden, zorgt ervoor dat ze gaan liegen over hun gezondheid. Een simpele verkoudheid wordt ineens ernstige griep.

Mentale problemen

Het wantrouwen van de bazen zorgt voor grote problemen, schrijft het onderzoeksbureau. Mensen met mentale klachten durven hier vaak niet voor uit te komen, omdat ze weten dat ze niet worden geloofd. Het is dus niet gek dat er vooral bij deze klachten wordt gelogen tegen werkgevers.

Minder dan de helft van de werknemers zou aan de baas durven te vertellen dat hij of zij last heeft van mentale problemen. Daarbij gaat het dan om te veel stress of een depressie. Opbellen om te vertellen dat je griep hebt, vindt 80 procent van de werknemers niet erg.

Het wantrouwen lijkt het grootst bij kleine en middelgrote bedrijven, de werknemers van deze instellingen zeggen het bangst te zijn dat zij niet worden geloofd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bazen geloven ziekmeldingen werknemers bijna nooit
Sluiten