Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 25 sep 2016

Baudet begint politieke partij: ‘Knokken om 1 zetel’

Thierry Baudet, één van de mannen achter het Oekraïne-referendum, begint een politieke partij. Het is de vraag op hoeveel steun hij kan rekenen: de reacties uit zijn potentiële achterban zijn kritisch.

Referendum

Wekenlang waren ze niet van elkaars zijde te denken: Jan Roos, gezicht van GeenStijl, en Thierry Baudet, voorman van de denktank Forum voor Democratie. Beide mannen zetten zich in voor het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Met succes: het referendum kwam er, en een meerderheid van de stemmers was tegen – net als Roos en Baudet.

Baudet begint politieke partij: 'Knokken om 1 zetel'
Jan Roos en Thierry Baudet streden samen voor het Oekraïnereferendum. Foto: ANP

Maar nog geen half jaar later staan Roos en Baudet tegenover elkaar. Vorige maand werd al aangekondigd dat Jan Roos lijsttrekker wordt van Voor Nederland, de partij van twee oud-PVV’ers. Baudet kondigde zondag aan dat zijn denktank ook meedoet aan de verkiezingen in maart.

Stem weggooien

Baudet hekelt in zijn aankondiging de huidige politieke partijen. Hij is boos omdat de uitkomst van het referendum zou worden genegeerd, en wil het systeem ‘van binnenuit’ openbreken. Baudet wil onder meer bindende referenda over immigratie en Europa. Ook wil Baudets partij gekozen burgemeesters.

Die aankondiging komt Baudet op heel wat kritiek te staan. Bijvoorbeeld van het conservatieve blog De Dagelijkse Standaard. Daarop wordt gesteld dat Roos en Baudet elkaar tegenwerken, en dat kiezers met Baudet hun stem ‘weggooien’. „Het is heel goed mogelijk dat Baudet en Roos elkaar zo in de weg zitten dat ze door dit geintje straks allebei onder de kiesdrempel eindigen.”

Zeilen met ventilator

Ook Bart Nijman van GeenStijl, eveneens nauw betrokken bij het Oekraïne-referendum, is kritisch. „Wat Jan Roos deed, kan Thierry Baudet beter, qua overtoepen in opportunisme”, schrijft hij op GeenStijl. Ook Nijman denkt dat Roos en Baudet moeten „knokken om die ene zetel”. „Alsof ze op een windstille dag per se willen gaan zeilen en dan maar een ventilator mee aan boord nemen: je denkt dat je wind maakt, maar je komt geen meter vooruit.”

Jan Roos wil niet reageren op de zet van Baudet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Baudet begint politieke partij: ‘Knokken om 1 zetel’
Sluiten