Puck Roest
Puck Roest Nieuws 28 sep 2016 / 14:16 uur

Basisschool vervangt nablijven door meditatie

Ongewenst gedrag afstraffen door kinderen na te laten blijven. Het is een strategie die door veel scholen wordt gehanteerd. Maar Robert W. Coleman Elementary School in het Amerikaanse Baltimore laat leerlingen mediteren in plaats van nablijven om hen te kalmeren. Volgens de docenten is het dé oplossing.

De basisschool is vorig schooljaar gestart met de proef en deze werpt zeker z’n vruchten af. Er is namelijk nog geen enkele leerling geschorst sindsdien, schrijft Upworthy. De school was al langere tijd op zoek naar een alternatieve oplossing voor nablijven. Wanneer een leerling zich niet naar behoren gedraagt, wordt hij of zij naar de ‘Mindful Moment Room’ gestuurd, een rustige kamer met warm licht en kussens op de grond.

Ademhalingsoefeningen

In de rustige kamer worden de leerlingen aangespoord om te mediteren of rustig adem te halen. De school werkt samen met een lokale stichting genaamd The Holistic Life Foundation. „Het is fantastisch. Je zou niet denken dat jonge kinderen in stilte kunnen mediteren. Maar ze doen het gewoon”, aldus Kirk Philips, coördinator van het project op de basisschool.

https://www.facebook.com/&/posts/1175518799135012

De leiding van de school gelooft dat een positieve, opbouwende manier van straffen beter werkt voor de leerlingen dan de traditionele manieren. Op sommige basisscholen in Nederland krijgen leerlingen ook meditatieles, maar het heeft het nablijven nog niet vervangen. Mogelijk gaat dit wel gebeuren in de toekomst.

Reageer op artikel:
Basisschool vervangt nablijven door meditatie
Sluiten