Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 15 sep 2016 / 19:00 uur

Basisscholen Almere gaan motoriek kinderen testen

Het is heel normaal dat op een basisschool de intelligentie en fysieke gesteldheid van kinderen worden getest. Zo voeren scholen IQ-test uit en worden leerlingen geacht om regelmatig langs te gaan bij de schooldokter. Maar op verschillende basisscholen gaan ze binnenkort starten met iets nieuws: de zogenaamde MQ-test.

Met de MQ-test wordt bij kinderen het MQ, oftewel het Motorische Quotiënt, getest. Door middel van een wetenschappelijk onderbouwde test wordt de motoriek van leerlingen vastgesteld. Almere is de eerste gemeente in Nederland die hier groots op gaat inzetten, meldt Omroep Flevoland.

Beweegachterstand of talent

Met behulp van de test kunnen vroegtijdige beweegachterstanden of juist talent voor bepaalde sporten in kaart worden gebracht. Zo kan er een inschatting worden gemaakt wat wel en niet goed is voor een kind. Tijdens gymlessen en de naschoolse opvang kan daar vervolgens aandacht aan worden besteed.

https://www.youtube.com/watch?v=dBlKe3aJDoQ

De gemeente Almere noemt ontwikkeling van de motoriek net zo belangrijk als leren schrijven, lezen en rekenen. Het MQ van een kind wordt gemeten door een fysieke test en door gebruik te maken van een smartphone-app.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Basisscholen Almere gaan motoriek kinderen testen
Sluiten