Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 19 sep 2016 / 20:55 uur

Baby’s met een groot hoofd zijn later echt slimmer

„Ik heb zo’n groot hoofd, omdat ik veel hersenen heb!” Geef maar toe: jij hebt deze ook wel eens gebruikt he? Het is de beste comeback als iemand jouw hoofdvorm bekritiseert, want je hemelt jezelf niet alleen op, het is ook gewoon echt waar!

Nieuw Brits onderzoek wijst namelijk uit dat baby’s met een groter hoofd een succesvolle toekomst tegemoet gaan. In ieder geval een succesvollere dan kinderen met een klein hoofd, blijkt uit onderzoek van de UK Biobank.

Verzameling medische gegevens

Een biobank verzamelt medische gegevens van mensen, zoals bijvoorbeeld het dna. Normaal gesproken worden de gegevens van een biobank gebruikt om bijvoorbeeld te kijken hoe een bepaalde behandeling aanslaat. Nu zijn de gegevens gebruikt om de intelligentie van kinderen te onderzoeken.

De Britse onderzoekers hebben een ‘sterk verband’ gevonden tussen intelligentie en de hoofdomvang en het hersenvolume. Zij hadden door de biobank data van een half miljoen Britten tot hun beschikking. De nieuwe ontdekking legt dus een link tussen dna en hersenfuncties.

De onderzoekers vertelden in een tijdschrift dat werd gepubliceerd door the Molecular Psychiatry dat er „zeer significante associaties zijn waargenomen.” Er zou dus echt een verband zijn tussen de omvang van je hoofd en je intelligentie.

Voorspellen

Professor Ian Deary van Edinburgh University, die het onderzoek leidde, zegt dat verschillende dna-variaties sterk verbonden zijn met intelligentie. Het nieuwe bewijs is zelfs zo sterk dat experts zeggen dat ze binnenkort aan het dna van een baby kunnen zien of het later naar de universiteit zal gaan of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Baby’s met een groot hoofd zijn later echt slimmer
Sluiten