Rens Oving
Rens Oving Nieuws 16 sep 2016 / 06:32 uur

Asielzoekers Oude Pekela scherp in de gaten gehouden

Na een mishandeling en een gerucht over een aanranding sloeg de vlam in de pan in Oude Pekela. Woensdag gingen honderd inwoners van het Groningse dorp de straat op, uit protest tegen de overlast.

Donderdag had hun actie al succes. De gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kondigden maatregelen aan. Er komt meer politie in het dorp. Ook zullen agenten scherper letten op mensen die op straat zitten te drinken. De burgemeester riep de dorpsbewoners daarnaast op om rustig te blijven en de politie te bellen zodra er iets aan de hand is.

De gemoederen in Oude Pekela lopen hoog op na een aantal incidenten waarbij asielzoekers betrokken waren. Op dinsdagavond werd een agent met een bierflesje op het hoofd geslagen door een dronken man. De agenten waren naar hem op zoek omdat de man vervelend gedrag vertoonde en op straat rondzwalkte.

Man aangehouden bij de Molenhof. Man kwam dronken aan bij de Molenhof en is afgevoerd naar Groningen nadat hij een politieagent met een bierflesje op het hoofd had geslagen.

Gepostet von Pekelbook am Dienstag, 13. September 2016

Op maandag ging een waarschuwing rond op Facebook waarin ouders werd opgeroepen uit te kijken naar een Frans sprekende man die een meisje van 12 jaar oud had aangerand. Of er daadwerkelijk een aanranding heeft plaatsgevonden, kon de politie niet bewijzen. Maar het gerucht op zich bracht een hoop onrust met zich mee.

Maat is vol

Daarmee was de maat voor een deel van de dorpsbewoners vol. Zij verzamelden zich woensdag voor het centrum. Volgens inwoners was de sfeer niet gespannen, maar de samenscholing van ongeveer honderd mensen was voor de gemeente reden genoeg om tijdelijk een noodverordening af te kondigen.

Eerder was er ook al gedoe met inwoners van het azc in Oude Pekela. Een groep jonge asielzoekers ging een paar keer met elkaar op de vuist en veroorzaakte overlast in het dorp. Nadat een caissière van de plaatselijke supermarkt gebeten was, werden zij overgeplaatst naar andere locaties.

Volgens de gemeente gaat het nu om een groep asielzoekers uit Oost-Europa die overlast veroorzaakt. Deze groep maakt nauwelijks kans op een verblijfsvergunning, maar mag, zoals iedereen die asiel aanvraagt, wel de procedure doorlopen. Voorlopig komen er in Oude Pekela geen nieuwe asielzoekers meer bij.

Extreem-rechts

Of de rust daarmee is weergekeerd, is nog even de vraag. Het Kameraadschap Noord-Nederland heeft voor zaterdag een demonstratie aangekondigd. De groep die door het ministerie van Binnenlandse Zaken als extreemrechts wordt beschouwd, hoopt op de komst van zo’n zevenhonderd mensen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Asielzoekers Oude Pekela scherp in de gaten gehouden
Sluiten