Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 19 sep 2016 / 19:50 uur

Alphenaar start crowdfundactie om Dex te trainen

„Mijn naam is Jurrie, ik ben 39 jaar, alweer ruim 14 jaar getrouwd met Sandra en een trotse vader van drie kinderen in de leeftijd van 2, 7 en 11 jaar” schrijft Jurrie op geefgezondheid.nu. Op het eerste gezicht niets geks dus, maar Jurrie is ziek. Heel ziek.

De Alphenaar lijdt namelijk aan een ernstige vorm van diabetes, waardoor hij behoefte heeft aan een hulphond. Deze hond hoeft voor hem niet de post te halen en de was te doen, maar hij moet blaffen als Jurries bloedwaarden te hoog of te laag worden.

De hond is er al, Dex, maar geld voor de training hebben Jurrie en Sandra niet. Dex is een tien maanden oude labrador, die als hij één is wordt opgeleid tot hulphond. Dan wordt de pup dus uitgelegd hoe hij zijn baasje kan redden.

De ziekte heeft Jurrie al sinds zijn dertiende: „Vroeger had ik regelmatig zware hypo’s (lage bloedsuikerspiegel, red.)”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. „Maar ik had zware griep gehad en had het heel druk. Niemand had suikerziekte in de familie.”

Dat hij wel eens suikerziekte zou kunnen hebben, kwam dus niet eens in hem op. Tot hij op een avond onverwacht een televisieprogramma over diabetes voorbij zag komen: „Volgens mij heb ik suiker, zei ik.” Na een bezoek aan de dokter bleek dat Jurrie een bloedwaarde van veertig had. Deze waarde is bij gezonde mensen tussen de 4 en 7, bij diabetici tussen de 5 en 10.

Door het lint

„Ik ben daarna helemaal door het lint gegaan”, zegt hij tegen het dagblad. „Ik had een verzameling Coca Cola-spullen, die heb ik kort en klein geslagen. Zo boos was ik.” Hij kwam in het ziekenhuis te liggen en moest vanaf dat moment insuline spuiten.

De vorm diabetes die Jurrie heeft is erg lastig, omdat de bloedwaardes soms zo laag zijn dat je ze soms niet eens kunt meten. Hierdoor blijven de hypo’s komen, zijn moeder stond dan ook elke nacht klaar als hij weer een hypo kreeg, vertelt Sandra: „Dan moest ze spuiten. Nu doe ik dat.”

Uit het niets

Meerdere hypo’s per dag zijn geen uitzondering voor de vader van drie kinderen. Het gekke is, dat hij ze niet voelt aankomen. Sandra: „Hij kan in coma raken en dan moet ik een spuit geven, maar soms zijn de hypo’s zo erg, dan moet hij aan een infuus. Wat ook kan, is dat de bloedwaardes te hoog zijn. Dan krijgt hij hypers. Ook die voelt hij niet aankomen.”

De kinderen vinden het heel eng om hun vader zo te zien. De gevolgen zijn dus ook heel groot voor het gezin. Jurrie wordt tijdens zo’n hypo of hyper agressief en doet dingen waar hij zich later niets meer van kan herinneren.

Levensbedreigend

Zijn situatie is levensbedreigend, wat voor vrouw Sandra ook enorm zwaar is: „Omdat mijn vader in een traject zit voor een hulphond, ben ik erover gaan lezen. Ik zag toen dat er ook diabetes-hulphonden zijn. Tijdens een voorlichtingsavond ging er een wereld voor ons open.”

De twee zagen de toekomst weer rooskleurig in en gingen op zoek naar een hond. Dex bleek de geschikte kandidaat en nam zijn intrek in het gezin. Jurrie en Dex zijn nu al beste maatjes en over twee maanden gaat de hond bij KIBO medical detective dog in Nijkerk in opleiding.

Lichaamsgeur herkennen

Die lessen zijn vrij intensief, het duurt al met al een jaar. Dex leert in die tijd lichaamsgeuren herkennen. „Hij moet aanslaan bij een bloedsuikerspiegel tussen 4,5 en 10”, zegt Sandra. Jurrie: „Dan moet ik daarop anticiperen, door iets te eten of te drinken.”

Talent

Puppy Dex heeft in ieder geval al een portie talent, vertelt zijn trotse baasje. „Hij gaat mee naar mijn werk. Van de week bleef hij maar blaffen. Een collega vond dat ik mijn bloedsuikergehalte eens moest testen en inderdaad, dat was niet goed.”

Talent is helaas niet het enige, Dex heeft een opleiding nodig om zijn baasje echt goed te kunnen helpen. Die opleiding kost echter een kleine zesduizend euro, een bedrag dat Jurrie en Sandra niet hebben. Daarom startte de man een crowdfundingactie via geefgezondheid.nu. Op het moment van schrijven is er al 2160 euro opgehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alphenaar start crowdfundactie om Dex te trainen
Sluiten