Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 20 sep 2016

Afgestudeerden onvoorbereid werkvloer opgeslingerd

Ze staan onder hoge druk en worden vaak aan hun lot overgelaten of geïntimideerd: pas afgestudeerden die voor het eerst de arbeidsmarkt betreden. Steeds meer jongeren krijgen hierdoor een burn-out. Opleidingen zouden daarom aandacht moeten besteden aan sociale kennis over omgang op de werkvloer zodat ze weerbaarder zijn.

Het gros van de afgestudeerden komt na deze zomervakantie sociaal ongeschoold de werkvloer opstromen. „Ze missen kennis over hoe het er sociaal aan toe gaat op de werkvloer en zijn daardoor vaker slachtoffer van machtsmisbruik en conflicten”, zegt Annelies van der Velden, vertrouwenspersoon en mediator bij Zorg van de Zaak. Ze is van mening dat opleidingen de taak laten liggen om jongeren sociaal klaar te maken voor de arbeidsmarkt.

Kwetsbaar

„De jongste generatie is een hele kwetsbare generatie. Op school hebben ze zich beziggehouden met het ontwikkelen van vakkennis, maar er is te weinig aandacht voor de sociale ontwikkeling van de studenten en de sociale verhoudingen op de werkvloer. Het eerste werkjaar is vaak overleven. De impact moet niet onderschat worden.”

Volgens Van der Velden missen de jongeren strategische vaardigheden en worstelen zij met het vinden van hun plekje. „Het is erg moeilijk om in een bestaand systeem binnen te komen, vooral op een resultaatgerichte werkvloer waar de werkdruk hoog is. Klagen wordt niet getolereerd. Machtsmisbruik door bijvoorbeeld autoritaire leidinggevenden en pestgedrag en conflicten over achterblijvende prestaties, komen vaker voor dan men denkt.”

Burn-out

Een op de tien werknemers is slachtoffer van intimidatie door een collega of leidinggevende blijkt uit eerder onderzoek van TNO naar agressie op de werkvloer. „De jongste generatie mist de weerbaarheid om hier goed mee om te gaan en zich staande te houden.” Jongeren tussen de 25 tot 34 jaar scoren het hoogst op conflicten met collega’s en het aantal jongeren met burn-out klachten is ook hoger dan gemiddeld.

Van der Velden pleit ook voor de terugkeer van het mentorschap op de werkvloer. „Iemand die hen wegwijs maakt. Nu worden ze te vaak aan hun lot overgelaten en moeten ze meteen meedraaien alsof ze het werk al tien jaar doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Afgestudeerden onvoorbereid werkvloer opgeslingerd
Sluiten