Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 14 sep 2016 / 13:10 uur

Afgeprijsde pepernoten in deze hitte? Heel logisch

Barbecueën met Kerstmis en stamppot met Pasen. Het zou over 50 jaar zomaar waarheid kunnen zijn, zeggen klimatologen. Maar nu raken we nog in de war van plotselinge temperatuurschommelingen. De huidige hittegolf half september zorgt voor lege ijsschappen en afgeprijsde pepernoten in de supermarkt.

Supermarkten lijken het maar lastig te vinden om in te spelen op een hittegolf in de herfst. De strandganger zal niet snel een afgeprijsd zakje kruidnoten meenemen naar zee. „Dat komt omdat supermarkten een jaarplanning maken”, zegt Miranda Boer van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). „Nu is het herfst en verwacht je langere en donkere avonden en daar passen pepernoten bij. Deze staan ingepland en dus gaat dat gewoon door.”

Maar de supermarktketens zagen de hitte wel aankomen en spelen daar volgens Boer wel degelijk op in. Een lege koeling met ijs? Dat kan een keer gebeuren wanneer er een hausse aan mensen is geweest. „Maar de logistiek is flexibel en de lijntjes kort”, zegt Boer. „De supermarkten zagen de hitte aankomen, de weersvoorspellingen klopten. En dan kan er snel geschakeld worden. Er wordt minimaal een keer per dag bevoorraad, maar dat kan ook vaker. Het is dan wel de vraag of de fabrikanten het kunnen bijbenen.”

Dat is bij diepvriesproducten meestal geen probleem, want „daar kan wel een voorraadje van aangelegd worden”. De zogeheten ’hardlopers’ met warm weer zoals salades, komkommers, frisdrank en water zijn volgens Boer ook nog wel voorradig. „En ook het barbecuevlees kan snel geleverd worden. In plaats van de hamlappen die geleverd zouden worden, snijdt de leverancier hier nu dunnere plakjes van en marineert ze voor op de barbecue. Zij zien ook het weerbericht en springen daarop in.”

https://twitter.com/Vico__h/status/773540327848378369

In de reclamefolders kunnen we dezer dagen misschien niet direct vinden waar we trek in hebben. En de erwtensoep en pepernoten duiken op in de actie-displays in de winkel, omdat de magazijnen tegenwoordig te klein zijn om ze te kunnen herbergen. Want ook aanbiedingen staan ruim van te voren ingepland met het oog op de vier seizoenen die in de achter ons liggende decennia eenvoudiger te onderscheiden en bijna punctueel waren.

Maar vrees niet de komende dagen. „De raketjesmachine zal nog niet stilgezet en schoongemaakt worden.”

Heet hè? Hier een paar tips:

Warme douche

De warme nachten houden veel mensen uit hun slaap. Een warme douche voor het slapen gaan helpt je om gemakkelijker lichaamswarmte te verliezen, omdat je bloedvaten open gaan staan. Koud douchen werkt juist averechts.

Invriezen

Het is vaak moeilijk je huis koel te krijgen. Handige tip is om flessen water in te vriezen en deze voor een ventilator te zetten. Op deze manier wordt koele lucht verspreid.

Opwinden

Verzet je niet tegen de hitte! Wij zijn snel geneigd ons op te winden over warm weer. Dit zorgt echter voor stress en een hogere hartslag. Als je wilt afkoelen, is het juist de truc om kalm te blijven en de hitte te accepteren.

Warme thee

Bij hitte ben je snel geneigd ijskoud water te drinken. Maar laat die ijsklontjes achterwege. Hierdoor daalt je lichaamstemperatuur tijdelijk waardoor je interne ’thermostaat’ aan gaat. Lauw warme (kruiden)thee doet het tegenovergestelde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afgeprijsde pepernoten in deze hitte? Heel logisch
Sluiten