Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 4 sep 2016 / 10:22 uur

8 op de 10 verliezen rijbewijs na alcoholtest CBR

Wanneer een weggebruiker met een borrel te veel wordt aangehouden, kan er door het CBR een alcoholkeuring worden opgelegd. Maar liefst tachtig procent van de geteste bestuurders blijkt deze test niet te halen, en dat betekent dat zij hun rijbewijs verliezen. Dat meldt KRO-NCRV Reporter Radio.

Het CBR kan onderzoek doen naar jouw alcoholgebruik als zij een melding van de politie hebben ontvangen. Het doel van deze alcoholkeuring is om vast te stellen of jij nog wel rijgeschikt bent. Het onderzoek, dat wordt betaald door de autorijder, is verplicht om het rijbewijs te kunnen behouden. In het overgrote merendeel van de gevallen blijkt het rijbewijs na de test alsnog te worden afgenomen. Dit zou 3.300 Nederlanders per jaar te betreffen.

Wanneer moet je een alcoholkeuring ondergaan?

Het CBR kan in een aantal gevallen een bestuurder verplichten om een alcoholkeuring te ondergaan; deze zijn opgenomen in de Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid. Het gaat om de volgende situaties:

  • De (ervaren) bestuurder heeft een ademalcoholgehalte van 785 µg/l of meer, oftewel meer dan 1.8 promille alcohol in het bloed. Bij een beginnend bestuurder gaat het om 1.3 promille.
  • De bestuurder is in de laatste vijf jaar minstens drie keer aangehouden onder invloed van alcohol, waarbij minstens één keer meer dan 0.5 promille alcohol (0.2 procent voor een beginnend bestuurder) in het bloed werd gevonden of minstens één keer heeft geweigerd om mee te werken aan een alcoholcontrole.

Wat houdt het onderzoek in?

Het alcoholonderzoek bestaat uit drie onderdelen: lichamelijk, psychiatrisch en bloedonderzoek. Het bloedonderzoek bestaat uit een bloedtest waarin wordt gelet op bloedwaarden die kunnen wijzen op alcoholmisbruik. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar lichamelijke aanwijzingen voor overmatig alcoholmisbruik, zoals een vergrootte lever of het trillen van de handen.

Ten slotte wordt een psychiatrisch onderzoek uitgevoerd waarin vragen worden gesteld over het alcoholgebruik en persoonlijke omstandigheden. Mogelijkerwijs wordt er een urinetest afgenomen.

Omstreden methode

De alcoholkeuring van het CBR is diverse malen in twijfel getrokken. Zo meldde de Volkskrant een aantal jaar geleden al dat psychiaters onder druk werden gezet om hun diagnoses aan te passen waardoor goedgekeurde automobilisten alsnog hun rijbewijs moesten inleveren. Daarnaast gaf het NRC aan dat bloedwaardemetingen nog weleens verkeerd worden geïnterpreteerd door het CBR.

Het is mogelijk om een tweede onderzoek aan te vragen bij de CBR als de weggebruiker het niet eens is met de uitslag, maar ook bij dit onderzoek zijn de kosten voor de bestuurder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 op de 10 verliezen rijbewijs na alcoholtest CBR
Sluiten