Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 10 sep 2016

1 op de 3 EHBO’ers wil niet reanimeren

Handen midden op de borstkas, het borstbeen vijf à zes centimeter induwen en ondertussen vooral niet vergeten 112 te bellen. Het zijn stappen die in het geheugen van een EHBO’er gegrift staan. Zij hebben om hun EHBO-diploma te halen een cursus reanimeren gevolgd. Toch zegt slechts een derde van hen bereid te zijn iemand ook echt deze hulp te bieden.

Het Rode Kruis kwam met deze cijfers naar buiten na een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend mensen. Er is geen verklaring te lezen waarom niet alle EHBO’ers willen ingrijpen. Onder de mensen zonder EHBO-diploma is de bereidheid nog lager: maar zestien procent zou iemand reanimeren.

Eigen kennis opfrissen

Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een juiste opleiding te willen helpen. Ruim 30 procent zonder diploma durft het dan niet aan om hulp te bieden. Het laatste aantal lijkt minder gek, want veel mensen zonder cursus eerste hulp weten simpelweg niet wat ze moeten doen. Tijd voor een opfrisser, want iedereen die iemand in nood ziet, mag ingrijpen!

In Nederland krijgen namelijk elke week 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans bestaat dus dat je hier een keer mee in aanraking komt. Een echte cursus reanimeren duurt vier uur, maar Metro leert je alvast de zes basisstappen, gebaseerd op informatie van de Hartstichting:

1. Bewusteloos?

Check altijd eerst of het slachtoffer nog bij bewustzijn is. Dat doe je door zachtjes de schouders te schudden en een vraag te stellen als ‘Gaat het?’ of ‘Kunt u mij horen?’. Als het slachtoffer niet reageert, is hij of zij buiten bewustzijn. Zorg dan vooral dat je bij hem/haar blijft en om hulp van omstanders roept.

2. 112

Jij bent bij het slachtoffer, maar de hulpdiensten weten nog van niks. Zorg dus dat er zo snel mogelijk 112 wordt gebeld, door jezelf of één van de omstanders. Reanimeren en bellen tegelijk is heel lastig, maar wordt praktisch iets makkelijker wanneer je de telefoon op luidspreker zet.

Zo kan de medewerker van de alarmcentrale je ook instructies geven, terwijl jij je handen vrij hebt. Mocht het zo zijn dat er een AED in de buurt is, zorg dan dat deze direct wordt gehaald. De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hart weer op gang kan brengen door een elektrische schok. Deze apparaten hangen op bepaalde publieke plaatsen op straat en je wordt aan de hand van instructies door het proces geleid.

3. Ademhaling

Controleer of het slachtoffer nog ademt. Dat doe je door je hand op het voorhoofd van het slachtoffer te leggen en de kin iets omhoog te duwen met je andere hand. Je tilt het hoofd dus iets achterover, hiermee open je de luchtwegen.

Nu komt het op jouw zintuigen aan. Kijk, luister en voel of er een ademhaling is. Doe dit echter maximaal tien seconden, want snelheid is van levensbelang bij een reanimatie. Is er geen (normale) ademhaling? Pak dan meteen de AED erbij.

4. Borstcompressies

Dan komt het aan op het meest bekende beeld van reanimaties: de borstcompressies. Hiervoor plaats je je handen over elkaar midden op de borstkas van het slachtoffer. Je duwt het borstbeen vijf tot zes centimeter in. Dit doe je 30 keer in een snel ritme: 100 tot maximaal 120 keer per minuut.

Dat is erg lastig bij te houden natuurlijk, om het wat makkelijker te maken, kun je onthouden dat het liedje ‘Staying Alive’ van de Bee Gees precies het perfecte ritme heeft voor een reanimatie. Probeer dat dus in je hoofd te krijgen, terwijl je borstcompressies uitvoert.

Let er bij de compressies goed op dat je niet met je vingers op de ribben duwt, want dat levert gebroken ribben op. Zorg ervoor dat je armen gestrekt zijn, maar je niet leunt op het slachtoffer.

5. Mond op mond

Na de dertig borstcompressies, is het tijd twee keer mond op mond beademing te geven. Hiervoor til je het hoofd van het slachtoffer weer iets naar achter, net zoals in stap 3. Knijp vervolgens de neus dicht en plaats jouw mond over de mond van het slachtoffer.

Adem een seconde zoveel lucht in het slachtoffer, dat de borstkas omhoog komt. Laat het slachtoffer uitademen en herhaal dit. Zo ga je door met 30 compressies en twee keer ademen. Als er anderen aanwezig zijn, is het slim om om de twee minuten te wisselen. Een reanimatie is namelijk zeer intensief. Zorg er wel voor dat de reanimatie telkens zo kort mogelijk onderbroken wordt.

6. AED

Als er een AED op locatie is, ontbloot dan het bovenlijf van het slachtoffer. Zet de AED aan en volg de instructies op het apparaat. Bevestig daarvoor de elektrodes op het lichaam. Volg de AED tot een ambulancemedewerker is gearriveerd en zegt dat je mag stoppen.

Een AED is meestal aanwezig op openbare plekken en herken je aan de bordjes.

Jouw kennis over wat te doen in een noodsituatie is weer opgefrist, maar wat doe je nou eigenlijk met die borstcompressies en beademing? Door te reanimeren neem je de bloedsomloop en ademhaling over van het slachtoffer. Zijn of haar lichaam doet dit niet meer zelf na een hartstilstand. Je overbrugt de tijd tot de AED of de ambulance er is, hiermee red je levens.

Let wel op: sommige mensen willen niet gereanimeerd worden. Dat kan je zien aan een niet-reanimerenpenning (ketting om de nek) of -verklaring, maar als dit niet duidelijk is, wordt er toch gereanimeerd. Een hulpverlener gaat niet op zoek naar een penning of verklaring, want dat kost te veel tijd.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis vindt de uitkomsten van hun onderzoek dramatisch, omdat juiste de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. ,,Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken”, aldus een woordvoerster.

Volgens de zegsvrouw waren de uitkomsten bij een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden minder teleurstellend. De hulpverleningsorganisatie noemt het extra zorgelijk dat ook maar weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen.

Het Rode Kruis verkoopt zelf EHBO-cursussen en wil die nu beter aan de man gaan brengen. Omdat mensen vaak vinden dat ze te duur zijn, te intensief of te ingewikkeld, biedt het Rode Kruis de cursus ook via internet aan of via een speciale EHBO-app.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
1 op de 3 EHBO’ers wil niet reanimeren
Sluiten