Metro
Metro Nieuws 11 aug 2016 / 08:45 uur

Zweden mag Assange ondervragen in ambassade

Na veel getouwtrek mogen Zweedse aanklagers Wikileaks-oprichter Julian Assange in de ambassade van Ecuador in Londen ondervragen over een beschuldiging van verkrachting. De Ecuadoraanse autoriteiten hebben ingestemd met een hoorzitting over de aanklacht uit het jaar 2010, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie donderdag.

Andere beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen de Australiër zijn afgelopen zomer verjaard. Een datum voor het verhoor zal worden bepaald als hoofdaanklager Marianne Ny van vakantie terug is. De Zweden probeerden naar eigen zeggen al meer dan een jaar een verhoor te regelen. Een eerder verzoek werd door Ecuador op formele gronden afgewezen.

Assange verblijft al vier jaar in de ambassade van Ecuador, om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Maar bovenal vreest de Australiër van daaruit te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hem een veroordeling boven het hoofd hangt voor zijn onthullingen via Wikileaks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zweden mag Assange ondervragen in ambassade
Sluiten