Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 27 aug 2016 / 20:20 uur

Zwager Charlie Hebdo-schutter achter slot en grendel

Een rechter in Parijs heeft vandaag bepaald dat Mourad Hamyd achter de tralies blijft. Dit meldt Reuters. Hamyd is de zwager van Chérif Kouachi, één van de mannen die in januari 2015 de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo pleegden.

Hamid werd een maand geleden bij de grens van Bulgarije en Turkije aangehouden. Aan de Bulgaarse autoriteiten verklaarde Hamyd dat hij geen banden met IS heeft. Vrijdag werd hij uitgeleverd aan Frankrijk, iets waar hij geen bezwaar tegen had.

Terroristische organisaties

Volgens Franse aanklagers legde Hamyd dezelfde route af die mannen traditioneel namen om zich aan te sluiten bij IS: per trein door Oostenrijk, Hongarije, Servië en Bulgarije. De anti-terreurrechter bepaalde vandaag dat Hamyd inderdaad verdacht wordt van ‘het hebben van banden met terroristische organisaties’.

Het is niet de eerste keer dat Hamyd te maken krijgt met verdenkingen op terreurgebied. Vlak nadat de aanslag op Charlie Hebdo werd gepleegd, kwam hij in beeld als een van de daders. Op social media werd hij ‘herkend’ als een moordenaar, maar na ondervraging bleek dit niet te kloppen en werd hij vrijgelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zwager Charlie Hebdo-schutter achter slot en grendel
Sluiten