D. van Aken
D. van Aken Nieuws 25 aug 2016 / 07:35 uur

Zomer 2016 in top 10 van warmste ooit

De warme laatste dagen van augustus zorgen ervoor dat de zomer van 2016 een plaatsje krijgt in de top tien van warmste zomers ooit in Nederland. Sinds het begin van de metingen in 1901 waren er maar acht zomers warmer, meldt Weeronline donderdag.

Hittegolf onzeker

Tot en met zondag blijft het zeer warm in ons land. In het zuidoosten en oosten rijgen de tropische dagen zich aaneen en is sprake van een regionale hittegolf. Of het ook tot een officiële hittegolf in De Bilt komt, is onzeker. Dan hebben we na woensdag en donderdag nog een tropische dag nodig.

Wegwerkers zijn in de brandende zon aan het werk op de A9. ANP

Er zullen donderdag weer warmterecords sneuvelen. Het officiële dagrecord op 25 augustus in De Bilt staat op 31,1 graden gemeten in 2001. De verwachte temperatuur in De Bilt is zo’n 32 graden, dus dat wordt spannend. Over alle stations staat het record op 34,1 graden. Deze waarde werd gemeten op Volkel in 1997. Op de warmste plekken wordt het donderdag ongeveer 34 graden. Dus ook dit record kan gebroken worden.

Mooiweerdagen

Het aantal zogenoemde mooiweerdagen – tot nu toe 22 tegen normaal 32 – laat wel zien dat deze zomer niet bijzonder fraai was. Op mooiweerdagen is het droog, schijnt de zon minimaal de helft van de tijd en ligt de maximumtemperatuur hoger dan normaal.

Sinds het begin van de metingen in 1901 waren er maar acht zomers warmer

Vanaf vrijdag neemt de kans op warmterecords af. De temperatuur komt in de kustprovincies en in Utrecht en Flevoland vanaf dan uit tussen 25 en 30 graden. Dat is nog altijd zeer warm, maar het wordt spannend of De Bilt de 30 graden nog een keer haalt en we kunnen spreken van een officiële hittegolf. In het oosten en zuidoosten wordt het vrijdag en zaterdag met 30-32 graden nog heet.

In het weekend neemt de bewolking toe en stijgt de kans op een enkele onweersbui. Dat maakt onzeker hoe warm het zaterdag en zondag precies wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zomer 2016 in top 10 van warmste ooit
Sluiten