Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 24 aug 2016 / 17:40 uur

Aardbeving Italië: Dodental stijgt naar 120

Italië is in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door een zware aardbeving. Er zijn zeker 120 mensen om het leven gekomen en tientallen mensen vermist. Onder de doden zijn ook veel kinderen. Onder het puin zoeken burgers en reddingswerkers naar doden en overlevenden.

Italiaanse premier Matteo Renzi, die op bezoek is in het rampgebied, rekent erop dat het dodental nog oploopt. Er worden nog veel mensen vermist en van de bijna vierhonderd gewonden zijn er nog tientallen in levensgevaar, schrijft La Repubblica.

De aardbeving vond plaats om ongeveer 3.30 uur ten zuiden van de stad Perugia in Centraal-Italië en had een kracht van meer dan 6.2 op de schaal van Richter. Het dodental in Italië loopt nog steeds op; autoriteiten maakten bekend dat er zeker 120 doden zijn gevallen. Het is onbekend of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Slachtoffers

Het dorp Pescara del Tronto is zwaar getroffen door de beving, daar zouden zeker tien doden zijn gevallen. „Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp”, laat de burgemeester weten. De Italiaanse zender Rai meldt dat er bovendien minstens honderd mensen worden vermist in het plaatsje. Er zijn inmiddels wel tientallen mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

In de plaats Accumoli zijn volgens de burgemeester in ieder geval negen mensen overleden. Er ligt een gezin met twee kleine kinderen onder het puin, zonder teken van leven, een stoffelijk overschot is geborgen en een andere persoon wordt nog vermist. Daarnaast zijn er 2500 mensen dakloos geraakt.

De plaats Amatrice is volgens de burgemeester half verdwenen. Inmiddels zijn daar 35 doden gevallen. In de hoofdstraat staan nog maar enkele panden overeind. De rest is ingestort. Onder de slachtoffers zijn vrijwel zeker toeristen, Amatrice is een populair vakantiedorp onder inwoners van Rome. Over Nederlandse slachtoffers zijn vooralsnog geen meldingen.

Naschokken

De grond in Midden-Italië blijft trillen. Er zijn sinds de beving al ongeveer vijftig naschokken geweest. Sommigen daarvan waren behoorlijk zwaar. Dat blijkt uit gegevens van de Europese aardbevingsdienst EMSC.

Een uur na de beving waren er kort na elkaar schokken van 5,5 en 5,1. De meeste schokken zaten boven een kracht van 3. Mensen voelen zulke schokken en ze kunnen gebouwen beschadigen.

Zeker dertien doden bij zware aardbeving Italië
Foto: AFP/Filippo Monteforte

Tragedie

De burgemeester van Amatrice, Sergio Perozzi, vertelde RAI Radio dat er gebouwen waren ingestort in het centrum en de lichten uit waren gegaan. „Het is een tragedie”, vertelt Perozzi. „De helft van de stad is weg. Er zijn mensen onder de puin. Er is een aardverschuiving geweest en een brug kan instorten.”

De Nederlandse Marc Woldberg schrok wakker van de aardbeving. „Het bed schudde opeens heen en weer. Mijn vrouw schreeuwde: ‘we hebben een aardbeving!’. We hebben al eens een aardbeving in het zuiden van Nederland meegemaakt, maar dit was veel heftiger”, vertelt Woldberg op NPO radio 1.

Steunbetuigingen

De Italiaanse premier Matteo Renzi laat op Twitter weten dat hij in contact is met de lokale hulpdiensten. Hij bedankt tevens alle hulpverleners die bezig zijn met de reddingsacties. Graziano Delrio, de Italiaanse minister van Infrastructuur, is onderweg naar het getroffen gebied, en ook het hoofd van de burgerbescherming, Fabrizio Curcio, is van plan het gebied te bezoeken.

Mark Rutte heeft op Twitter zijn steun betuigd en biedt zijn hulp aan. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zijn collega’s in Italië gecondoleerd. Hij noemt het nieuws ,,verschrikkelijk”. In een verklaring laten koning Willem-Alexander en Máxima weten dat ook zij aan de slachtoffers denken: ,,Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het natuurgeweld in het hart van Italië. Hele gemeenschappen zijn zwaar getroffen. Met alle families die rouwen om hun dierbaren of in angstige onzekerheid verkeren, leven wij intens mee."

Paus Franciscus laat weten mee te leven met de slachtoffers. ,,Toen ik de burgemeester van Amatrice hoorde zeggen dat zijn plaats niet meer bestaat en dat er kinderen onder de slachtoffers zijn, was ik diep bedroefd”, zei de paus tijdens de audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome.

Veilig

Nederlanders die zich in het getroffen gebied vinden, kunnen via Facebook aangeven dat ze veilig zijn met de ‘safety check’.

Aardbevingen in Italië

Italië wordt regelmatig getroffen door aardbevingen omdat het land zich precies op een breuklijn bevindt. In 2009 kwamen 300 mensen om het leven toen een beving met een kracht van 6.3 op de Schaal van richter de Aquila-regio trof. In mei 2012 kwamen 23 mensen om het leven en raakten 14.000 mensen dakloos na een aardbeving.

Reageer op artikel:
Aardbeving Italië: Dodental stijgt naar 120
Sluiten