Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Wereldreis met peuter en kleuter, dit gezin doet het

Ergens in 2010 prikten ze willekeurig een datum: 1 september 2015. Vijf jaar lang spaarden ze geld om op die dag aan hun avontuur te kunnen beginnen, een rondreis door Azië en Australië. Twee kinderen werden geboren in die ‘spaartijd’ maar dat weerhield deze ouders er niet van hun geplande droom na te jagen. Dan maar mét een peuter en een kleuter de wereld over backpacken.

Josja en Vincent Stam zegden hun baan op, verhuurden hun koophuis en schreven zich uit in Nederland zodat de leerplichtwet niet langer voor hun dochters zou gelden.

Op reis

https://www.instagram.com/p/BJDFFCRDc0c/

https://www.instagram.com/p/BHwiZIijgP7/

Vorig jaar stapte het gezin op het vliegtuig naar Vietnam en inmiddels liggen Cambodja, Thailand, Mongolië en China achter ze. Zuid-Korea is de plek waar Josja telefonisch aan Metro vertelt hoe dat reizen met hun dochters Juna van nu 3 jaar oud en Jessii van 5 jaar bevalt. Vanuit een Love-motel, want: „We hebben niet veel te besteden. Love-motels zijn hier de goedkoopste optie om te overnachten, dus zitten we nu in een kamer vol met hartjes”, lacht Josja.

De kinderen slapen op een matje op de grond. „Dat is heel gebruikelijk in Zuid-Korea”, zegt Josja. „En de meisjes vinden het prima. Kinderen zijn de meest flexibele wezens op aarde, daar kunnen wij nog wat van leren. Ze nemen dingen zoals ze zijn. De regel ‘rust en regelmaat’ is bedacht door ouders die dat zelf nodig hebben. Kinderen eten alles en slapen overal. Ze vinden alles dikke vette prima.”

https://www.instagram.com/p/BHEUUBsj8fU/

https://www.instagram.com/p/BGTVaDXQZ3f/

Ontdekken

Bergwandelingen worden gemaakt, duizenden traptreden worden beklommen en heel wat kilometers worden door de kindervoetjes afgelegd. „Natuurlijk is er soms wat drama”, bekent Josja, die bewust geen buggy mee op reis nam. „Toen we aan onze reis begonnen waren de meiden twee en vier jaar oud. In het begin vonden ze wandelen al snel zwaar en werd er veel gepiept. Maar tijdens een bergwandeling kan je niet zomaar omkeren. Je moet toch door.”

https://www.instagram.com/p/BG6AMc6wZ-z/

Met morele ondersteuning proberen Josja en Vincent hun kinderen zoveel mogelijk te laten doorlopen. „Nu zijn het echte bikkels qua lopen. Kinderen hebben veel energie en die kinderbeentjes kunnen echt wel wat aan, maar ze denken vaak zelf dat ze het niet kunnen en dan gaan ze piepen. In Beijing hebben we een trekking over de Chinese muur gemaakt die normaal acht uur zou duren. Wij deden er zo’n tien uur over, maar we haalden het wel.”

School

https://www.instagram.com/p/BIFJaepDoUZ/

Jessii, de oudste, krijgt van haar moeder een uur per dag ‘thuisonderwijs’ tijdens hun reis. „Ik heb in Nederland boekjes geregeld. Maar het stelt nog niet zoveel voor. Jessii zou nu in groep 2 zitten en daar wordt toch vooral gespeeld.”

De 5-jarige spreekt volgens haar moeder inmiddels wel vloeiend Engels. „Dat is vanzelf gegaan. Wij hebben twee maanden geholpen een beach camp in Vietnam op te zetten. De kinderen hingen toen hele dagen rond met backpackers en Jessii kon al snel hele gesprekken in het Engels voeren. Echt te gek.”

Geen plan, maar vrijheid

Een reisplan maakte het gezin niet en hoelang ze weg zouden blijven was bij vertrek ook niet bekend. „We wilden echt het gevoel van vrijheid ervaren en zeiden alleen: maximaal zeven jaar. Zodat we terug zouden zijn als Jessii naar de middelbare school zou gaan”, zegt Josja.

„Maar we zijn erachter gekomen dat we niet willen werken in het buitenland. Dan blijf je toch weer op een plek en we wilden juist dingen zien. Dus hebben we besloten keihard te reizen, veel dingen te ontdekken en te genieten tot het geld op is. We denken dat dat eind dit jaar zal zijn. Maar we hebben nu al zoveel mooie herinneringen, te veel om op te noemen.”

https://www.instagram.com/p/BF6L4FqQZ8O/

https://www.instagram.com/p/BIjwMbJj7Wj/

Naar huis

Rond Kerst plant het gezin daarom weer in Nederland te zijn. „Op reis gaan met twee kinderen was spannend, maar ik vind het eigenlijk veel spannender om straks weer thuis te zijn”, zegt Josja. „We zullen weer een baan moeten vinden en de draad oppakken. Maar wel met een verandering. We gaan minder werken, zodat er meer tijd is voor ons als gezin. Dat is wellicht de belangrijkste les van deze reis.”

https://www.instagram.com/p/BDp5VC_QZ8A/

De avonturen van dit reizende gezin volgen? Dat kan via Instagram en via hun blog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wereldreis met peuter en kleuter, dit gezin doet het
Sluiten