Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 25 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Wereldrecords: kotszakjes verzamelen en steltenlopen

Vandaag, donderdag 25 augustus, is een spannende dag voor de makers van een enorme hangmat. Op het strand van Scheveningen wordt geprobeerd een wereldrecord ‘grootste hangmat ter wereld’ te vestigen. De hangmat in deze strijd biedt plek voor tweehonderd mensen.

Mocht deze recordpoging niet lukken, niet getreurd. Als Nederlander kan je over nog genoeg andere wereldrecords opscheppen.

Kotszakjes verzamelen

Sinds de jaren 70 is hij druk in de weer met het verzamelen van kotszakjes. Geen vliegtuig stapt hij uit zonder het voor hem zo begeerde kotszakje mee te grissen. Met zijn ‘world’s largest barf bag collection’, verwierf de Nederlander Niek Vermeulen wereldwijde faam. Februari 2012 noteerde het Guinness World Records dat de beste man 6290 kotszakjes van 1191 verschillende vliegtuigmaatschappijen in zijn bezit heeft. En daarmee is onze landgenoot de grootste kostzakjesverzamelaar ter wereld.

Boekenleggers sparen

Foto ANP

Tevens in de categorie ‘verzamelen’ staat de grootste verzameling boekenleggers op naam van een Nederlander. Meer dan 120.000 verschillende boekenleggers heeft Frank Divendal naar eigen zeggen inmiddels. In 2010 namen de keurders van Guinness World Records een kijkje en toen werden er 103.009 verschillende boekenleggers geteld. Net als onze kotszakjesverzamelaar krijgt ook Divendal wereldwijd aandacht. Zo werd hij zelfs eens uitgenodigd in Dubai om zijn collectie te showen.

Langste pergola

Het ding is 40 meter en 42 centimeter lang en bestaat voornamelijk uit bladeren en druiven. De pergola van Lidy en Niek Reijnen in Noord Beveland staat genoteerd als de langste ter wereld. Het record werd elf jaar geleden gevestigd.

Steltenlopen

16 september 2011 was het feest in Spijkenisse. Die dag werd in die plaats namelijk het wereldrecord steltenlopen verbroken. Jawel, 959 kinderen liepen tegelijkertijd 100 meter op stelten. Er deden 1200 kinderen mee, maar zij haalden allemaal de finish zonder te vallen. Het maakte niks uit, want het oude record stond op 737 steltenlopers en dat record werd dus makkelijk verbroken. Hoera!

Blotevoetenrace

Foto ANP

In Friesland werd het wereldrecord ‘largest barefoot on ice’ neergezet. Dat gebeurde op een koude dag in januari van het jaar 2013 in Heerenveen. 361 deelnemers renden en glibberden op blote voeten een kilometer over ijs. De afgelopen jaren werd dit herhaald met meer mensen, maar op guinnessworldrecords.com blijft het officiële record op 361 deelnemers staan.

Eten

Foto ANP

‘We’ bakken wat af! En daarmee vestigen ‘we’ zo nu en dan ook nog eens een wereldrecordje. Zo pakten ‘we’ in 2011 het wereldrecord ‘largest cream-filled biscuit’ af van de Engelsen. In Tilburg werd toen een koek gebakken die bijna 30 kilo woog en ruim een meter lang was. Ook de grootste kroket ter wereld werd, niet heel verrassend, in Nederland gemaakt. Het ding was 143 centimeter lang en had een diameter van bijna 50 centimeter. Dat record stamt uit 2007. De grootste wafel ter wereld werd in 2013 in Gouda gemaakt. Deze woog 50 kilo. Eet smakelijk!

Snelbreien

De oorkonde prijkt nog trots op haar website: Miriam Tegels is ‘the fastest knitter’. Tien jaar geleden verpulverde zij het wereldrecord snelbreien. In een minuut maakte zij toen 118 steken. Niemand heeft haar dat record nog afgepakt.

Met z’n allen

Foto: ANP

Zoveel mogelijk mensen die iets gemeen hebben bij elkaar zetten, is een geliefd onderwerp voor een wereldrecordpoging. En daar zijn ‘we’ in Nederland best goed in. Zo werd onder andere het ‘meeste-roodharigen-bij-elkaar-wereldrecord’ in Nederland gevestigd. Volgens Guinness World Record gebeurde dat officieel in 2013 in Breda met 1672 roodharigen. Het record ‘meeste jarigen bij elkaar’ werd neergezet in 2012 in de Apenheul. Toen kwamen 228 jarigen bij elkaar. Gefeliciteerd. Gefelicteerd. Gefeliciteerd…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wereldrecords: kotszakjes verzamelen en steltenlopen
Sluiten