Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 25 aug 2016 / 10:04 uur

‘Wear what you want’ feest bij Franse ambassade

Veel mensen walgden van de beelden waarop gewapende politieagenten vrouwen bevelen hun boerkini uit te doen op het strand in het Franse Cannes. Inmiddels zijn er verschillende initiatieven waarmee mensen op ludieke wijze hun onvrede kunnen uiten. Zo staan er meerdere ‘wear what you want strandfeesten’ op de planning. Dat meldt The Independent.

‘Wear what you want’

Zo is er donderdagmiddag van 12:00 tot 14:00 uur zo’n strandfeest buiten de Franse ambassade in Londen. Op Facebook hebben 763 mensen aangegeven aanwezig te zijn, zo’n 3.900 mensen zijn in het evenement geïnteresseerd. Doel van het strandfeest is „solidariteit te tonen met moslima’s”.

Fariah is een van de organisatoren: „Het verbod op boerkini’s is volgens ons tegenstrijdig met alle waarden die Frankrijk nastreeft, namelijk vrijheid, gelijkheid en broederschap”, legt ze uit. „Als een vrouw vrij is om haar lichaam te tonen, waarom is ze dan niet vrij het te bedekken?”

De organisatoren van het evenement willen dat deelnemers solidariteit tonen en oproepen om het boerkiniverbod in te trekken: Dus kom naar de Franse ambassade en draagt wat je wil: boerkini’s, bikini’s, alles mag. Neem ook strandspullen mee: strandparasols, handdoeken, batjes en balletjes.”

Alleen voor vrouwen

Overigens hebben de organisatoren wel wat kritiek gekregen door te stellen dat het evenement alleen voor vrouwen is: „We willen een veilige ruimte creëren voor vrouwen om solidariteit te tonen met de getroffenen. Er zijn andere solidariteitsacties die voor vrouwen en mannen zijn… dus deze is alleen voor vrouwen”, aldus Fariah.

Soortgelijke evenementen staan gepland in Wales en Frankrijk zelf. Voor het evenement in Wales (volgende week zondag van 12:00 tot 16:00 uur) hebben vooralsnog 49 mensen zich opgegeven. Het evenement in Cannes zelf (zondag van 14:00 tot 17:00 uur) kent op het moment van schrijven nog maar 8 deelnemers. Een Nederlandse versie is er nog niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Wear what you want’ feest bij Franse ambassade
Sluiten