Steven Musch
Steven Musch Nieuws 9 aug 2016 / 12:50 uur

VN: twee miljoen Syriërs bedreigd door watertekort

In de Syrische stad Aleppo lopen zo’n twee miljoen mensen ernstig gevaar door grote watertekorten. Ook veel kinderen worden bedreigd, tenzij de watervoorzieningen worden gerepareerd, waarschuwt de Verenigde Naties.

Volgens de VN moet er onmiddellijk een staakt-het-vuren komen, zodat de waterleidingen en elektriciteitsnetwerken kunnen worden gerepareerd. In totaal zitten er twee miljoen mensen zonder de meest basale voorzieningen, stelt de VN.

Gevechten toegenomen

De gevechten tussen de regeringstroepen van Assad en de rebellen zijn de afgelopen weken weer toegenomen. Een groot deel van de infrastructuur van de stad is al verwoest, volgens de VN. Meer dan 250 duizend mensen zouden vastzitten in rebellengebied in het Oosten van de stad, doordat de regeringstroepen begin juli een belangrijke route om de stad uit te komen hebben afgesloten. Een tijd lang hadden regeringstroepen de stad omsingeld.

Hittegolf

Afgelopen vrijdag begonnen de rebellen een offensief en zondag lukte het om een aantal belangrijke routes binnen de stad te heroveren. Maar sindsdien worden de rebellen zwaar gebombardeerd. Volgens Unicef zit de gehele stad al vier dagen zonder schoon stromend water. „Kinderen en families in Aleppo worden geconfronteerd met een catastrofale situatie,” zegt Hanaa Singer van Unicef tegen de BBC. „Er is op dit moment een hittegolf, waardoor kinderen groot gevaar lopen.”

De temperatuur liep afgelopen week op tot zo’n 40 graden. De VN onderstreepte de zorgen van Unicef en liet weten dat alleen een staakt-het-vuren hen in staat stelt om alle hulpbehoevenden te bereiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VN: twee miljoen Syriërs bedreigd door watertekort
Sluiten