Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 20 aug 2016 / 17:37 uur

Vlogger maakt eerste videoclip in Noord-Korea

Louis Cole beter bekend als de vlogger FunForLouis heeft de afgelopen dagen een storm van kritiek over zich heen gekregen. De vlogger met meer dan 1,3 miljoen volgers reisde samen met muzikant Lane Terzieff voor 10 dagen af naar het gesloten land Noord-Korea. Jaarlijks mogen ongeveer 2500 buitenlanders het land bezoeken. Het lukte Louis en Lane om Noord-Korea binnen te komen met camera-apparatuur en daardoor maakte ze uitgebreid verslag van hun 10-daagse vakantie. Louis maakte meerdere video’s over het dagelijks leven in Noord-Korea en het duo slaagde er zelfs in om de eerste videoclip te maken met een Noord-Koreaanse artiest. Toch kreeg de vlogger een storm van kritiek over zich heen van de internationale pers.

Dagelijks leven in Noord-Korea

Mensen die surfen, spelende kinderen op een skateboard en het proeven van lokale maaltijden. In Louis zijn vlogs zie je het allemaal voorbij komen. Als je niet beter zou weten doen deze video’s niet onder voor een normale reisvlog. Maar de video’s zijn gemaakt in het meest gesloten land ter wereld: Noord-Korea. Een land waarin de bevolking onder sterk regime staat van leider Kim Jong-un. Een land waarin de bevolking geen camera’s, mobiele telefoons of internet mogen gebruiken. Een land waarin de bevolking nog nooit van Justin Bieber of Michael Jackson heeft gehoord. Noord-Korea wordt dan ook niet bepaald gezien als een vakantieland.

Tijdens zijn reis komt Louis in een aantal bizarre situaties terecht. Hij belandt in een hotel waar geen stromend water is, komt terecht in een waterpark waarbij er mensen worden betaald om te figureren als recreant en ziet hij hoe de Noord-Koreaanse mensen genieten van hun eerste surfles.

Propoganda voor Noord-Korea

Louis gaat in zijn video’s graag op zoek naar mooie plekken en wil de mensen en de cultuur in Noord-Korea leren kennen. Bij veel Britse en Amerikaanse media komt dit ongeloofwaardig over. Zo denkt de Vanity Fair dat de vlogger door de Noord-Koreaanse overheid wordt betaald om deze video’s te maken. En schrijft Forbes een artikel over de ,,Youtube-ster die een grote liefde heeft voor een land waarin mensenrechten worden overschreden.”

Ook op social media krijgt hij veel boze reacties op zijn video’s en foto’s. ,,Jaja, ik wil het echte verhaal zien achter deze video’s,” Twittert BernielnSydney. Een andere gebruiker plaatst een reactie bij Louis zijn tweet over het waterpark en vraagt zich af of hij wel weet dat slechts 1 procent van de bevolking ook daadwerkelijk gebruik mag maken van de waterparken.

Verklaring van Louis

Na alle kritiek heeft de populaire vlogger besloten een video op te nemen waarin hij een verklaring geeft en duidelijk maakt dat hij niet door de Noord-Koreaanse regering wordt betaald voor zijn video’s. ,,Ik ben het niet eens met de Noord-Koreaanse ideologieën, maar in mijn video’s ga ik op zoek naar de mooie en positieve dingen in het leven. Ik wil de mensen in Noord-Korea leren kennen, hun verhalen horen en meer leren over het land en de cultuur.”

Eerste videoclip in Noord-Korea

Louis en Lane worden tijdens hun reis begeleidt door ‘Miss Kim’. Aan het begin van de video’s houdt Kim zich nogal op de achtergrond, maar hoe langer ze met de jongen optrekt hoe meer ze los begint te komen. Kim lijkt een gelukkig leven te leiden in Noord-Korea en maakt in haar vrije tijd graag muziek. Voor muzikant Lane was dit het moment om hun muzikale kunsten te binden en een videoclip op te nemen. Erg bijzonder, want er is nog nooit eerder een videoclip met een Noord-Koreaanse artiest vertoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlogger maakt eerste videoclip in Noord-Korea
Sluiten