Metro
Metro Nieuws 14 aug 2016 / 09:30 uur

Vijf vragen: Terschelling herdenkt verzwegen rampen

De eilanden Terschelling en Vlieland staan deze week in het teken van twee rampen die in de geschiedschrijving geheim zijn gehouden. Wat gebeurde er precies en waarom zijn deze rampen verzwegen? Vijf vragen.

1 Waar gaat het over?
De rampen staan ook wel bekend als de ‘Engelse Furie’. In 1665 raakte Nederland verwikkeld in een oorlog met Engeland, die zich voornamelijk op zee afspeelde. Een reeks zeeslagen wisselden elkaar af, waarbij zowel de Engelsen als de Hollanders successen boekten. Een fout van de Hollandse zeeheld Michiel de Ruyter leidde in het jaar 1666 echter tot de dood van duizenden mensen.

2 Wat gebeurde er?
De oorlogsvloot van de toenmalige koning Charles II zette voor de kust van Vlieland meer dan 150 koopvaardijschepen in brand. Circa 2.000 opvarenden kwamen daarbij om het leven. Engelse soldaten verwoestten een dag daarna het dorpje West-Terschelling. Alleen de vuurtoren -de Brandaris- de kerk en een paar huizen bleven overeind.

3 Waarom zijn deze rampen verzwegen?
Volgens Hans Geijtenbeek, van de stichting die de herdenking organiseert, zijn de gebeurtenissen bewust verzwegen om „Michiel de Ruyter de hand boven het hoofd te houden”. „Hij was van vitaal belang voor de politieke stabiliteit”, aldus Geijtenbeek. „Iedereen heeft wel gehoord van zijn overwinning bij Chatham, toen hij door de kettingen over de Theems is gevaren. Daar hebben de Engelsen juist weer nooit van gehoord, terwijl hun overwinning bij Vlieland en op Terschelling daar uitbundig is gevierd.”

4 Wat waren de gevolgen?
De vernietiging van de koopvaardijvloot was een zware economische slag. De handel op de beurs in Amsterdam moest toen drie dagen worden stilgelegd om een krach te voorkomen. Geijtenbeek: „Vertaald naar nu was er een schade van honderden miljoen euro’s.”

5 Hoe worden de rampen herdacht?
De rampen van 1666 worden eens in de vijftig jaar herdacht. Terschelling en Vlieland zijn er het hele jaar al mee bezig. Dat doen ze met onderwijsprojecten, een speciale historische wandeling en een virtual reality app die de gebruiker mee de geschiedenis in neemt. Deze week is er bovendien een speciaal herdenkingsprogramma.

De herdenking op vrijdag is het officiële hoogtepunt van de herdenking en wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de Nederlandse en Britse marine. Geijtenbeek verwacht dat er duizenden mensen afkomen op een bijzondere projectie op de Brandaris, waarmee het verhaal over de rampen wordt naverteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf vragen: Terschelling herdenkt verzwegen rampen
Sluiten