Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 2 aug 2016
Leestijd: 3 minuten

Veel te vroeg op Schiphol, potje Mens-erger-je-niet?

Geen treinen van Amsterdam naar Schiphol door werkzaamheden, plus: file bij de afslag Schiphol door verkeerscontroles, plus: zomervakantie. Resultaat? Mogelijke chaos, zo vreesden heel wat vakantiegangers dinsdag.

Test

Metro nam de proef op de som.

11.10 uur sta ik op station Amsterdam Sloterdijk. Dit zou onder normale omstandigheden de tijd zijn om twee uur van tevoren op Schiphol te kunnen zijn voor een vakantievlucht van 13.30 uur naar Ibiza. Maar, zoals aangekondigd, rijden er geen treinen van Amsterdam naar Schiphol. Op pilaren, hekken, klapborden en zelfs spandoeken sieren op het station grote gele pijlen richting de NS-bussen. Geen stressvolle speurtocht: deel één van de missie ‘op tijd komen op Schiphol’ is een eitje.

11.20 uur rijdt een volle NS-bus voor mijn neus weg. De volgende rijdt er bumperklevend achteraan en daar mag ik wel in. De denkbeeldige koffer gaat in het laadruim, geen ‘gesleep’ in de bus. Achter mij volgen toeristen en vakantiegangers in opperbeste stemming.

Vijf minuten later, 11.25 uur, rijden we richting de gevreesde snelweg die mogelijk vaststaat door de verkeerscontroles in verband met een ‘lichte dreiging’. De buschauffeur maakt zich allerminst zorgen en sust mijn geacteerde bezorgdheid. Hij krijgt gelijk.

File!

Een kwartier later, 11.40 uur, wijst hij tevreden naar rechts. Een lange rij auto’s staat stil op de snelweg die parallel loopt aan de weg waar wij rijden. „Vanochtend stond ik daar drie kwartier vast”, zegt hij. „Daarom rij ik nu deze route.” Precies achter het busje van de marechaussee, die steekproefsgewijs auto’s controleert, draaien wij de weg op. „We mogen eigenlijk niet op de lijnbusbaan”, vertrouwt de buschauffeur mij toe. „Nou, de groeten!”

11.55 uur sta ik voor vertrekhal 3. Prima op tijd. Net als heel wat andere reizigers.

‘Gewoon wachten’

„We hebben nog dik vier uur voordat het vliegtuig vertrekt”, zegt Johan Boerop, die zijn dochter Linde naar Schiphol heeft gebracht voor een vlucht naar Nieuw-Zeeland. „We hadden veel file verwacht, maar konden gewoon doorrijden. Wel een heel stuk stapvoets, maar we reden wel. Dat heeft ons misschien een kwartiertje extra gekost.”

Vriendin van Linde, Mariëlla Koenderman, ging met het openbaar vervoer en hoewel haar NS-bus wel via de snelweg reed, is ook zij vier uur voor de vlucht vertrekt op Schiphol. „Ging prima”, zegt ze schouderophalend. „Wat ik ga doen met al die tijd? Gewoon..” Het blijft even stil. „Wachten.”

Even verderop haalt ook de familie Gorissen (vader, moeder en twee tienerzoons) uit Zuid-Limburg opgelucht adem. „We zijn om 06.45 uur opgestaan voor onze vlucht naar Thailand van 14.55 uur.” Om 12.00 uur zijn echter de koffers al ingecheckt en is het tijd om te wachten. „We hadden extra reistijd gerekend, maar het ging allemaal heel snel”, verklaart moeder Elian. Op de vraag of de jongens hun tijd nu gaan verdrijven met een potje Pokémon, worden de hoofden geschud. „We hebben Mens-erger-je-niet bij ons”, antwoordt hun moeder opgewekt.

Wat is eigenlijk aan de hand?

Spoorbeheerder ProRail is zondagavond begonnen met het aansluiten van nieuwe sporen tussen Duivendrecht en Schiphol. Hierdoor is er negen dagen lang geen treinverkeer mogelijk tussen het vliegveld en Duivendrecht/Amsterdam Bijlmer Arena. Dinsdag reden hierdoor ook geen treinen tussen Sloterdijk, en daarmee ook Amsterdam Centraal, en de luchthaven.

Sinds afgelopen weekend vinden rond Schiphol ook extra veiligheidscontroles plaats. Steekproefsgewijs worden auto’s gecontroleerd waardoor er file kan ontstaan op de snelweg naar Schiphol. De NS-bussen die worden ingezet kunnen ook in deze file terechtkomen. Dat ligt volgens een NS-woordvoerder aan de route die de buschauffeur neemt. NS-bussen mogen officieel niet over de busbaan van de Connexxion-lijnbus, die wel rond Schiphol ligt. Wel zijn er alternatieve routes, bijvoorbeeld via Aalsmeer, om bij Schiphol te komen. „Buscoördinatoren adviseren de chauffeurs gedurende de dag welke route volgens de regels op dat moment het snelste is”, laat een NS-woordvoerder weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel te vroeg op Schiphol, potje Mens-erger-je-niet?
Sluiten